Lengyel titkosszolgálati szóvivő: Új tábor keletkezett a kuznicai határátkelőnél - videó

Grodno, 2021. november 15. Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 15-én. Az Európai Unió külügyminiszterei november 15-én újabb szankciókat határozhatnak el a fehérorosz vezetés ellen, amiért feltételezések szerint az országba csábítja a migránsokat, hogy onnan Lengyelország és az Európai Unió területére menjenek át illegálisan. MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk
Vágólapra másolva!
A migránsok délelőtti visszavonulása után újabb tábor keletkezett a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, és a határkerítés fehérorosz oldalán filmes stábok is láthatók - tudatta szerda este a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn.
Vágólapra másolva!

"A külföldiek egy része megközelíti a kerítést a keddi határostrom helyszínén" - olvasható Zaryn Twitter-közösségi honlapján, amelyen a leírt helyzetet megelevenítő videofelvételek is találhatók.

A szóvivő szerint pszichológiai harc zajlik a határon,

ezt az állítást például olyan felvételekkel támasztotta alá, amelyeken egy fotóriporter a közeli sátrakból a kerítéshez hozott gyermekeket fényképez.

A bezárt kuznicai határátkelőnél

kedden a migránsok megostromolták a lengyel határt, köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

Szerda délelőtt a lengyel hatóságok közölték: a migránsok elhagyják a határátkelő környékét, a fehérorosz oldalon buszokra szállnak fel és ismeretlen helyre távoznak. Egyúttal nem zárták ki, hogy a migránsokat más helyre viszik, ahol esetleg tábort vernek, és újabb határátkeléssel próbálkoznak.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter szerda reggel egy rádióinterjúban úgy ítélte meg, hogy

a határon fennálló válság hónapokig, netán évekig húzódhat el.


Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. A feszültség a múlt hét elején éleződött ki, amikor Kuznica Bialostockánál nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek. Azóta lengyel becslések szerint

3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén, ők az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen áttörni a határon.

A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

A szejm szerda este a határőrizeti törvény módosításáról szavaz, mely lehetővé tenné a bejárási tilalom meghirdetését a térségben, és szabályozná az onnan jelenleg kitiltott újságírók munkáját is.