A tengerbe zuhant a Brit Királyi Légierő egyik F-35-ös típusú vadászrepülőgépe szerdán.

A Daily Mail azt írja, hogy egy, a HMS Queen Elizabeth nevű anyahajóról felszálló repülőgép csapódott a Földközi-tengerbe szerda délután.

A Brit Királyi Légierő kötelékébe tartozó F-35B Lightening II típusú vadászrepülőgép pilótájának sikerült katapultálnia.

A pilóta sértetlenül visszatért az anyahajóra, és a légierő vizsgálatot indított.

F-35B vadászrepülő a HMS Queen Elizabeth fedélzeténForrás: AFP/Punit Paranjpe

Az oldal azt írja, hogy ez az első alkalom, hogy a brit légierő kötelékébe tartozó F-35-ös lezuhant.

A hírt megerősítette a Brit Kormányhivatal, amely azt közölte, hogy a baleset egy rutinrepülés során történt.

A brit védelmi minisztérium szerint a gép rutin repülést végzett. A nyomozás megkezdődött, ezért további részleteket nem árulnak el.

Azt még nem tudni, hogy sikerül-e felszínre hozni a roncsokat, ami a nyomozóknak fontos lenne. A pilótát kihallgatják, és a tesztelni fogják a repülő számítógépes rendszerét is.

Az RT azt írja, hogy a Brit Királyi Légierő novemberben vett három darab ilyen típusú gépet 100 millió fontért (43 milliárd forintért), amivel összesen 24-re nőtt az ilyen gépeik száma, de folyamatosan érkeznek ilyen gépek, 2025-re már 48 ilyen géppel terveztek.

Jelenleg az anyahajón 10 darab amerikai és 8 darab F-35-ös van, ezekkel már hét hónapja gyakorlatoznak.

A HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó a brit haditengerészet zászlóshajója 2018. márciusától, ráadásul ezzel új kategóriával bővült a flottájuk, hiszen ez már egy ötödikgenerációs anyahajó.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a Big Lizzie-nek becézett hadihajót ezrek búcsúztatták Portsmouth-ban, amikor elindult India, Japán, Dél-Korea és Szingapúr térségében tartott héthónapos látogatására, erről az útról volt visszatérőben a hadsereg.