Idén ezt fogja enni a királyi család karácsonykor

II. ERZSÉBET
Windsor, 2019. december 24. A 2019. december 24-én közreadott képen II. Erzsébet brit királynő a windsori kastélyban, miközben felveszik az alattvalóihoz intézett televíziós karácsonyi üzenetét. MTI/EPA/PA pool/Steve Parsons
Vágólapra másolva!
A brit királyi család karácsonyi ünnepeivel kapcsolatos szokásairól mesélt a palota egyik korábbi séfje.
Vágólapra másolva!

II. Erzsébet királynő szokása szerint az ünnepi időszakban visszavonul az uralkodó család többi tagjával együtt a sandringhami birtokukra. A szakácsoknak pedig komoly logisztikát kell bevetniük, hogy összeegyeztessék a királyi család programját az étkezésekkel

A legtöbb ember egyébként azt várná, hogy az uralkodó extravagáns ünnepi menüt fogyaszt, ám ezzel ellentétben

inkább a hagyományosabb ízeket választja.

A palota egy korábbi séfje elárulta, hogy mit ehet a királyi család a karácsonyi vacsorán a Sandringham-házban - írja a Bors a Daily Star alapján.

Az idei alkalom lesz az első, hogy a 95 éves uralkodónőnek Fülöp herceg nélkül kell töltenie a karácsonyt.

A séf az ünnepi menüt úgy jellemezte, mint egy hagyományos, de meglehetősen pazar karácsonyi lakomát.

A 2019. december 24-én közreadott képen II. Erzsébet brit királynő a windsori kastélyban. Forrás: MTI/EPA/PA pool/Steve Parsons

Darren McGrady állítása szerint az ünnepi mise után valószínűleg egy hatalmas lakomát fognak tartani. Az asztalon garnélarákos és homáros saláták lesznek.

A második fogás sült pulyka lesz az összes hagyományos körettel. A desszert pedig a nemzetük ikonikus karácsonyi pudingja.

– Igazából ezek unalmas ételek, ha ünneplésről van szó. Nem csinálnak sonkát vagy ilyesmit, csak hagyományos pulykát.

– mondta Darren McGrady.

A brit királyi család a Sandringham templomába sétál karácsonykor Forrás: NurPhoto via AFP/Malcolm Clarke/Photoshot/NurPhoto/Malcolm Clarke

A hagyományos, házi készítésű karácsonyi pudingot egyébként úgy szolgálják fel, hogy magyallal díszítik, majd brandyvel öntik le, és az alkoholt meggyújtva viszik az ebédlőbe. Szokásuk karácsony napján egy itallal is koccintani, kérdés, hogy az bor vagy gin lesz.

– A pulykát burgonyapürével és sült krumplival, gesztenyés vagy zsályás-hagymás töltelékkel, áfonyaszósszal és kenyérmártással tálaljuk. A zöldségek között kelbimbó, sárgarépa és sült paszternák szerepel – tette hozzá Darren McGrady.

Azt is elárulta, hogy

a királyi család évről-évre ragaszkodik ugyanahhoz a menüsorhoz.

Azzal kapcsolatban, hogy Harry herceg és Meghan Markle részt vesznek-e majd ide ünnepségen, egyelőre nem tudott elárulni semmit.