Már olyan veszélyes a szmog Újdelhiben, hogy bezártak az iskolák

szmog delhi
Újdelhi, 2021. november 5. Sűrű szmog lepi Újdelhit 2021. november 5-én, miután a légszennyezettség átlépte az egészségre rendkívül veszélyes határértéket az indiai fővárosban. MTI/EPA/Haris Tjagi
Vágólapra másolva!
Indiai fővárosában, Újdelhiben a hatóságok határozatlan időre bezárták az összes iskolát és főiskolát az elviselhetetlen szmog miatt. A légszennyezettség mértéke egyes helyeken a normális érték nyolcszorosára növekedett. Bezárták a szénerőművek egy részét, korlátozták a forgalmat a levegő minőségének javítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Néhány iskola már a múlt héten bezárt az elviselhetetlen szmog miatt, az indiai kormány közölte, hogy a levegőminőség javítása érdekében további lezárást fontolgat, mivel sűrű szmog gyakorlatilag élhetetlenné teszi a várost.

A PM2,5 - az emberek tüdejét eltömítő apró részecskék - szintje Újdelhiben jóval magasabb, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelvei által biztonságosnak mondott érték.

A város több részén kedden 400-hoz közeli vagy annál magasabb értékeket mértek, ami a súlyos kategóriába sorolható.

A levegőminőségi index vagy AQI szerint a nulla és 50 közötti érték jónak, az 51 és 100 közötti pedig megfelelőnek számít - írta meg a BBC.

Több tényező, például az autók és az ipari létesítmények károsanyag kibocsátása, a por és az időjárás miatt Újdelhi a világ legszennyezettebb fővárosa a levegő minőségének szempontjából.

Sűrű szmogban indulnak dolgozni az emberek Újdelhiben 2021. november 17-én Forrás: MTI/AP/Manis Szvarup

A levegő különösen a téli hónapokban válik mérgezővé.

A légmozgás hiánya tovább fokozza a légszennyezést,mivel a szennyező anyagokat az alsó légrétegekben tartja meg.

Idén a légszennyezés mértéke olyan szörnyűvé vált, hogy az indiai Legfelsőbb Bíróság szigorú figyelmeztetést adott ki, amelyben arra utasította az állami és szövetségi kormányokat, hogy hozzanak azonnali intézkedéseket a probléma kezelésére.

Sűrű szmog lepi Újdelhit 2021. november 5-én, miután a légszennyezettség átlépte az egészségre rendkívül veszélyes határértéket az indiai fővárosban Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

Az építési munkálatokat betiltották november 21-ig, de kivételt tettek a közlekedési és védelmi célú projektek esetében,továbbá tilos a teherautók behajtása Delhibe és a szomszédos Uttar Prades, Pandzsáb, Harijána és Radzsisztán államokba, kivéve azokat, amelyek alapvető árucikkeket szállítanak.

A város 11 szénalapú erőművéből csak ötnek engedélyezték a további működését.

Az amerikai kutatócsoport, a Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézetének (EPIC) jelentése szerint az indiai városok rendszeresen vezetik a globális légszennyezettségi rangsorokat, és a rossz levegő évente több mint egymillió ember halálát okozza.

Hozzátették, hogy Észak-Indiában