A hatóságok által az évszázad viharaként leírt óriási vihar gyakorlatilag megszakította a közúti és vasúti összeköttetést a kanadai Vancouver városával, a kikötőt is lezárták. Egy nő meghalt egy földcsuszamlásban, két embert továbbra sem találnak a hatóságok.

A Vancouverbe vezető két autópályát lezárták, miután a súlyos áradások megrongálták és járhatatlanná tették az utakat.

A hétfőn lecsapó hatalmas vihar miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, egy nő meghalt egy földcsuszamlásában, a mentők legalább két másik embert eltűntként tartanak nyilván - írta meg a BBC.

A tartomány közlekedési minisztere, Rob Fleming sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez volt

az évszázad legsúlyosabb vihara.

Brit Kolumbiában több ezer házat evakuáltak, miután 24 óra alatt egyhavi csapadékmennyiség zúdult a térségre.

A Vancouvertől mintegy 120 mérföldre (193 km) északkeletre fekvő Merritt mind a 7000 lakosát hétfőn utasították, hogy hagyja el otthonát.

Helikopteres csapatokat küldtek a hegyvidéki Agassiz városába is, hogy kimentsenek mintegy 300 embert, akik csapdába estek egy elzárt úton.

A Vancouverbe vezető két autópályát lezárták, miután a súlyos áradások megrongálták és járhatatlanná tették az utakatForrás: Afp

Vancouver kikötője, Kanada legnagyobb kikötője, az áradások és földcsuszamlások miatt kénytelen volt felfüggeszteni a vasúti közlekedést, továbbá az élelmiszer-, üzemanyag- és egyéb áruszállításokat is leállította.

Áradás KanadábanForrás: AFP/Handout

A Reuters hírügynökség szerint a kikötő naponta mintegy 141 milliárd forint értékű rakományt mozgat. Az üzemanyagvezetékeket is elővigyázatosságból lekapcsolták a térségben.

Légi felvétel Abbotsford városárólForrás: AFP/Handout