Jóváhagyta a pakisztáni parlament azt a törvényt, amelynek értelmében bíróságok elrendelhetik a kémiai kasztráció alkalmazását egyes, nemi erőszakot elkövető személyek esetében. A jogszabály ezenkívül különleges bíróságok létrehozását írja elő gyorsított eljárások lefolytatása érdekében.

A törvény értelmében a csoportos nemi erőszakban és pedofil cselekményekben részt vevő, visszaeső elkövetőket kémiai kasztrációval sújthatják. Jogvédők és ügyvédek kegyetlennek minősítették ezt a büntetési tételt.

A jogszabály előírja: a kormányzati ügynökségeknek nyilvántartást kell vezetniük a bűnelkövetőkről, a bíróságoknak pedig négy hónapon belül le kell folytatniuk az eljárást az ilyen ügyekben.

Pakisztánban erről tavaly decemberben elnöki rendelet született. A parlament szerdán ezt hagyta jóvá, ami ismét bírálatot váltott ki jogvédő szervezetek és ügyvédek részéről. Az egyik ügyvéd szerint a törvény "túlságosan egyszerű megoldás egy összetett problémára, amely ezzel szemben az egész büntetőjogi rendszer átfogó felülvizsgálatát igényli".

A dél-ázsiai országban a nemi erőszak elkövetésével vádolt személyek kevesebb mint három százalékát ítélik el az elhibázott nyomozás, az igazságszolgáltatási rendszer hiányosságai, valamint a társadalmi tabuk miatt, amelyek elbátortalanítják az áldozatokat attól, hogy megpróbáljanak jogi elégtételt venni.