Rendkívüli állapotot hirdettek az áradások miatt Kanadában - videó

Árvízből ment kislányt egy önkéntes a brit columbiai Abbotsfordban 2021. november 16-án
Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot rendeltek el helyi idő szerint szerdán Kanada Brit Columbia tartományában, ahol a heves esőzések után áradások pusztítanak, és a szövetségi kormány a hadsereget is mozgósította. Eddig két halálos áldozatot jelentettek, de a számuk várhatóan növekedni fog.
Vágólapra másolva!

John Horgan, a tartomány kormányfője azt követően rendelte el a rendkívüli jogrendet, hogy legalább egy ember meghalt a térségre vasárnap és hétfőn zúdult özönvízszerű eső miatt, amely

áradásokat és földcsuszamlásokat okozott.

A BBC azt írja, hogy két embert eltűntként tartanak nyilván.

- fogalmazott Horgan. A tartományban nyáron gyilkos hőhullámok szedték áldozataikat, akkor több mint 500 ember halálát okozták az erdőtüzekkel együtt. Horgan pedig arra figyelmeztetett, hogy a hasonló természeti szélsőségek egyre gyakoribbak lesznek az ember okozta klímaváltozás miatt.

Árvízből ment kislányt egy önkéntes a brit columbiai Abbotsfordban 2021. november 16-án Forrás: The Canadian Press/Darryl Dyck

A rendkívüli állapot révén meghozható intézkedésekkel a helyi vezetés elsősorban a napok óta lezárt utakat szeretné ismét járhatóvá tenni, mert az elzárt vagy lezárt utak miatt akadozik a fuvarozás is. Vannak települések, amiket teljesen elvágott a külvilágotól a szélsőséges időjárás: Tulameenben körülbelül 400 maradt magára, Hope-ban körülbelül 1500 utazó ragadt. Magasabban fekvő településeken pedig nagyon lehűlt az idő.

Az ítéletidő miatt a vancouveri kikötő vasúti összeköttetése is megszakadt.

Több ezer embert kellett evakuálni is. A hatóságok szerint egy nap alatt esett annyi eső a régióban, mint amennyi máskor egy hónap alatt szokott. Ugyan az eső és a szél is mérséklődött kedd délutánra, de még várható eső a héten a meteorológusok szerint.

Árvíz a brit columbiai Chilliwackben 2021. november 16-án. A kanadai tartományt sújtó árvizek és földcsuszamlások egy ember halálát okozták, Abbotsfordban 1100 otthont ki kellett üríteni Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Jonathan Hayward

A rendkívüli állapot egyelőre 14 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt ígérte, hogy a szövetségi kormány Brit Columbia mellett áll a mentésben, a romeltakarításban és az újjáépítésben is, és bejelentette, hogy a fegyveres erők több száz tagja már úton van a helyszínre, hogy segítsen a helyi hatóságoknak.