Kanada nyugati részén 18 ezer embert zártak el a külvilágtól az áradások és sárcsuszamlások, amelyek utakat, házakat és hidakat pusztítottak el.

Az árvíz visszahúzódása ugyan segítette a mentési munkálatokat, de a felhőszakadás egész városokat zárt el Brit Columbia tartományban, és ellehetetlenítette az ország legnagyobb kikötőjének, Vancouvernek a megközelítését. Ezzel komoly ellátási zavarok keletkeztek. A hatóságok eddig egy halálos áldozatról számoltak be. John Horgan tartományi kormányfő szükségállapotot hirdetett, és azt mondta, hogy a halottak száma emelkedhet.

Számos település a Vancouvertől keletre és északkeletre fekvő hegyvidéki területeken található, ahová csak korlátozottan lehet eljutni. Az emberek lecsupaszították a boltok polcait, bár a hiányt inkább a pánikszerű vásárlások, mint a megszakadt ellátási láncok okozták.

Árvíz a brit columbiai Chilliwackben 2021. november 16-ánForrás: MTI/AP/The Canadian Press/Jonathan Hayward

A fővárosban, Ottawában Bill Blair belbiztonságügyi miniszter azt mondta, hogy a tartományban az esőzés enyhülésével a folyók vízhozama csökkenni kezdett. "A helyzet azonban továbbra is kritikus, de valójában javulás tapasztalható" - mondta egy tájékoztatón.

Ottawa ígéretet tett arra, hogy a légierő több száz katonáját küldi Brit Columbiába, akik közül az elsők már meg is érkeztek. További ezrek állnak készenlétben. A Vancouvertől keletre fekvő Abbotsford városa egy ponton attól tartott, hogy a víz elárasztja a szivattyúállomást, és mind a 160 ezer lakost evakuálni kell.

Henry Braun polgármester csütörtökön azt mondta, hogy a szivattyútelep állapotában nem történt változás, és a víz egyes részeken "elég jó ütemben" apad. A vancouveri kikötő működés zavarai tovább súlyosbítják az ellátási láncok problémáit, és még a karácsonyfák beszerzése is nehezebbé válhat - mondták a gazdák.

Ugyanebben a régióban a nyári hőhullám során keletkezett hatalmas erdőtűz miatt a dombok növényzet nélkül maradtak, ami hozzájárult az áradásokhoz és a sárcsuszamlásokhoz.