Napra pontosan két hónapja tört ki a Cumbre Vieja tűzhányó Spanyolországban, azóta is aktív

vulkán
El Paso, 2021. november 19. A Cumbre Vieja tűzhányó hamut és lávát lövell ki a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Pasóból nézve 2021. november 18-án. A mostani vulkánkitörés szeptember 19-én kezdődött. MTI/EPA/EFE/Miguel Calero
Vágólapra másolva!
Napra pontosan két hónapja, szeptember 19-én, közel ötven év szunnyadás után tört ki a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén a Cumbre Vieja vulkán, ami azóta is aktív.
Vágólapra másolva!

A Cumbre Vieja szeptember 19. óta folyamatosan aktív, közel egy hete első ízben esett áldozatul egy ember a vulkánkitörésnek.

A 70 éves férfi halálát az okozta, hogy beomlott a Los Llanos de Aridane településen található házának tetőszerkezete.

Feltehetőleg a hamut akarta eltakarítani a háztetőről, a férfi engedéllyel tért vissza otthonába.

A Cumbre Vieja tűzhányó hamut és lávát lövell ki a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Pasóból nézve, 2021. november 18-án. A mostani vulkánkitörés szeptember 19-én kezdődött. MTI/EPA/EFE/Miguel Calero Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Calero

A vulkán jelenleg is aktív, és továbbra is komoly veszélyt jelent a szigetcsoportra. Több mint 2000 hektárnyi területet perzselt fel, köztük lakott területeket, több ezer embernek kellett elmenekülnie.

La Palma vulkánkitörése a sziget gazdaságára is hatással volt. La Palma gazdaságának fele a gyümölcsexporttól függ. A vulkáni hő és a hamu azonban tönkretette a sziget termését - írta meg a smithsonienmag.

A sziget déli részén található La Palma érintetlen sós síkságai a vulkáni hamu miatt feketére színeződtek.

A helyszín a sziget egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága.

A spanyol hatóságok a vulkán és az Atlanti-óceán közötti több mint 8200 hektáros területet tiltott területté nyilvánították.

Szakvélemények szerint

a mostani kitörés akár három hónapig is eltarthat.

A szakértők szerint azonban nehéz megjósolni a kitörés végét, mivel a felszínre törő láva, hamu és gázok a Föld mélyén zajló összetett geológiai tevékenységre utalnak, amelyet a jelenleg rendelkezésre álló technológiával nem lehet tanulmányozni.

Az előző kitörés La Palmán 50 évvel ezelőtt történt, és körülbelül három hétig tartott. A nagyjából 85 ezer lakosú sziget az Afrika északnyugati partjainál fekvő spanyolországi Kanári-szigetek része - írta meg a voanews.