A lehető legnagyobb pusztításra törekedett Emad Al Swealmeen, aki vasárnap egy taxiban robbantotta fel magát egy liverpooli klinika előtt. A 32 éves férfi szögeket és csavarokat helyezett el a házi készítésű pokolgépébe, de a detonátor túl érzékeny lehetett, így a tervezettnél korábban működésbe hozta a szerkezetet.

Szögeket és csavarokat is belerakott a házilag készített bombájába Emad Al Swealmeen, aki vasárnap egy taxiban robbantotta fel magát Liverpoolban egy nőgyógyászati klinika előtt - írja a Mirror rendőrségi forrásra hivatkozva. A merénylő célja az volt, hogy a repeszekkel minél nagyobb pusztítást okozzon, de a pokolgép a tervezettnél korábban felrobbant.

(A robbanást egy biztonsági kamera is rögzítette. Figyelem, felkavaró felvétel!)

Túl érzékeny volt a detonátor

A szakértők szerint a férfi április óta készülhetett a támadásra, azóta folyamatosan szerezte be a bombához szükséges alapanyagokat. Egy szakértő a Mail Online-nak azt mondta, hogy ha a szögekkel és csavarokkal telepakolt bomba a terveknek megfelelően robbant volna fel, akkor a szétrepülő darabok óriási pusztítást okoztak volna. Azonban a bomba detonátora vélhetően túl érzékeny volt, és miután a taxi megállt,a férfi leejthette a robbanószerkezetet, ami így működésbe lépett.

A cikkben emlékeztetnek, hogy hasonló bombákat használtak a 2005-ös londoni terrortámadásnál, akkor az al-Kaida merénylői 52 embert öltek meg.

Terrortámadásnak nyilvánították

Emad Al Swealmeen vasárnap délelőtt ült be egy taxiba Liverpoolban a Rutland Avenue-n, és a sofőrtől azt kérte, hogy vigye el a körülbelül tíz percre lévő kórházhoz. Mikor odaértek, a férfinél felrobbant a házilag készített pokolgép.

A taxisnak, David Perrynek azonban gyanús lett a férfi viselkedése, így még a detonáció előtt elhagyta az autót és becsukta annak ajtaját, megakadályozva így a tragédiát.

A robbanásban így csak a merénylő halt meg, Perryt pedig könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

A támadó nevét kedden hozta nyilvánosságra a rendőrség. Az esetet a rendőrség terrortámadásnak nyilvánította, és összesen négy férfit vettek őrizetbe a terrorizmusról szóló törvény megsértése miatt, de őket később szabadon engedték.