Tanú meghallgatásokkal, biztonsági kamerák felvételeinek ellenőrzésével, illetve a mobiltelefonok felvételeinek elemzésével folytatódik a nyomozás a waukeshai gázolás ügyében - mondta a Fox Newsnak egy rendőrségi szakszervezeti vezető.

Ryan Windorff azt mondta, óva intik a lakosságot attól, hogy találgatásokba bocsátkozzanak ez elkövető indítékaival kapcsolatban, ugyanis a nyomozás eddigi szakaszában erre még nem találtak választ.

Mint megírtuk, egy férfi a waukeshai karácsonyi felvonuláson autójával belehajtott a tömegbe, öt embert megölt, negyvenen megsebesültek. A férfit elfogták.

Az ügy további részében tanúkat hallgatnak meg, mobiltelefonok és üzletek felvételeit elemzik.

"Nagyon sok szemtanút kell kihallgatni. Még akkor is, ha valaki nem volt szemtanúja a történteknek, előfordulhat, hogy mégis van egy olyan videója, ami segítheti a nyomozást - mondta Ryan Windorff.

Rendőrök a Milwaukeetól 32 kilométerre nyugatra található Waukeshában elkövetett gázolás helyszínén 2021. november 21-énForrás: MTI/EPA/Tannen Maury

 Ami az elkövetőt illeti, több hétre visszamenőleg elemzik a tevékenységét, ami végül az ámokfutásba torkollott. "A bűnüldöző szervek vissza akarják követni az eseményeket a felvonulás első mozzanatáig, de még korábbra is vissza akarnak menni, az azt megelőző napokra, hetekre is."

Kiemelte: az elkövető indítékai egyelőre nem ismertek. Beszélt arról is, hogy a rendőrök könnyű szolgálatra számítottak, ami szörnyű tragédiába torkollott. 

Rendőrök a helyszínenForrás: MTI/EPA/Tannen Maury

"Ez a legrosszabb forgatókönyv, borzalmas helyzet a bűnüldöző szervek számára. Lényegében egy egyszerű szolgálatot teljesítenek a parádén. Könnyű napnak kellene lennie... és egy szempillantás alatt szörnyű tragédiává válik

Végül Ryan Windorff azt mondta, hogy a helyszínen a rendőrség, az elsősegélyt nyújtók, és az ott lévő hétköznapi emberek is bátran cselekedtek ebben a közösség számára is megrázó időszakban.

A gázolás után lezárt utcaForrás: MTI/EPA/Tannen Maury

"Egy ilyen szörnyű helyzetben azt hiszem, némi vigasztalást találhatunk az önzetlen cselekedetekben, amelyeket ma este Waukeshában láthattunk.