Megkezdődött kedden a 2019-es húsvéti merényletek pere Srí Lankán; a vádlottak padján huszonöten ülnek, akit a csaknem 270 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény kiterveléséért vonnak felelősségre.

A vádlottak között van Mohammad Naufer, az összehangolt támadássorozat feltételezett kitervelője. Az ügy másik kulcsszereplője Y. M. Ibrahím, két öngyilkos merénylő apja.

A csoport tagjait egyebek között gyilkosság kitervelésével, bűnrészességgel, valamint illegális fegyver- és lőszerbirtoklással vádolják; összesen 23 ezer vádpontot nyújtottak be ellenük.

Gyászolók égő gyertyákkal emlékeznek a Srí Lanka-i merényletek áldozataira a pakisztáni Pesavarban 2019. április 21-én, húsvétvasárnapForrás: MTI/EPA/Arsad Arbab

A vádlottak jogi képviselői szerint a rengeteg vádpont miatt akár egy évtizedbe is telhet az ügy lezárása. Az egyik ügyvéd, Núrdín M. Sahíd, aki hat férfit is képvisel az ügyben, jelezte: jelenleg képtelenség hozzárendelni a vádakat az egyes gyanúsítottakhoz. A jogász az ügy elhúzódásától tart, illetve attól, hogy az erőfeszítések hiábavalók lesznek.

A Srí Lanka-i merényletek áldozatainak koporsóját viszik a Colombóban tartott temetési szertartáson 2019. április 23-án.Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Húsvétvasárnap, 2019. április 21-én Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, illetve a sziget másik végében található Batticsaloában három templom és négy luxusszálloda ellen követtek el összehangolt öngyilkos merényleteket, amelyekben 267-en haltak meg és mintegy ötszázan megsebesültek. Az áldozatok zöme keresztény hívő és turista volt. A halottak között volt legalább 45 külföldi és 40 gyerek.

A kilenc elkövető az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló helyi iszlamista terrorszervezet tagja volt.
Az ország katolikus közössége élénk figyelemmel követi a pert

- mondta Neville Abeyratne jogász, aki a Srí Lanka-i katolikus egyház fejét, Malcolm Ranjith bíborost képviseli.

Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én.Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Abeyratne rámutatott: az a céljuk, hogy a tárgyalás végeztével civil akciót indítsanak az áldozatok hozzátartozóinak kárpótlásáért.

Hétfőn két Srí Lanka-i tisztségviselőt állítottak bíróság elé azért, mert elmulasztották megakadályozni a támadást. A helyi biztonsági szolgálatok figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól a készülő merényletekről, de nem intézkedtek. Ezt annak a számlájára írják, hogy a politikai csatározások miatt nem volt együttműködés Maithripala Sziriszena volt elnök és Ranil Vikramaszinge akkori miniszterelnök között.