November 25-től, csütörtöktől két hétig tartó lockdown lép érvénybe Szlovákiában. Az iskolákat egyelőre nem zárják be – jelentette be elsőként Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a szlovák kormány szerdai döntését követően.

A gazdasági tárcavezető elmondta, az új járványellenes intézkedésekkel – Veronika Remišovát (Za ľudí) leszámítva – valamennyi miniszter egyetértett.

A döntés értelmében az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak.

Mindannyian azt szeretnénk, ha a helyzet addigra javulna. Tíz nap után a döntést újraértékeljük

– tette hozzá azzal, hogy ezt követően az SaS szorgalmazni fogja, hogy az oltottak előnyöket élvezhessenek az oltatlanokkal szemben. A kijárási tilalom alatt csak élelmiszer-vásárlás, munkavégzés céljából lehet elhagyni a lakhelyet, illetőleg engedélyezett orvoshoz és oltásra menni. Ugyancsak megengedett iskolába és óvodába járni, temetésen, keresztelőn, esküvőn részt venni, valamint a természetben tartózkodni a járáson belül.

Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosábanForrás: AFP/Joe Klamar

Sulík emellett arról is említést tett, hogy az iskolákat egyelőre nem zárják be, ugyanakkor egyetért azzal, hogy az intézményekben kötelezővé váljon a tesztelés.

A munkahelyek a jövő héttől az év végéig működnek majd OTP-üzemmódban. Az oltatlanoknak, és azoknak, akik 180 napnál régebben estek át a fertőzésen, hétnaponként kell felmutatniuk negatív teszteredményt. A szakértői konzílium eredetileg heti két tesztelést javasolt a kabinetnek - írja az Új Szó.

Az alkalmazott, aki nem kapta meg az oltást, illetőleg nem esett át a fertőzésen, a nemrégiben elfogadott törvény értelmében fizetés nélküli szabadságra kerül.