Joe Biden elnök kormányzata arra készül, hogy eltávolítja a terrorszervezetek amerikai feketelistájáról a hírhedt kolumbiai marxista gerillacsoportot, a FARC-EP-t (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői-Néphadsereg), és ebbéli szándékáról a Külügyminisztérium már értesítette a Kongresszust. Azt, hogy a Biden vezette demokrata kormányzat le akarja venni a terrorszervezetek listájáról a marxista katonai csoportosulást, sokan úgy értékelik, hogy újabb gesztust kíván gyakorolni a radikális baloldal felé.

A Reuters brit és az EFE spanyol hírügynökség kongresszusi forrásai egybehangzóan megerősítették, hogy a Joe Biden vezette demokrata kormányzat Külügyminisztériuma arra készül, hogy törölje a terrorszervezetek listájáról a FARC-EP-t (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői-Néphadsereg), erről a washingtoni törvényhozást kedden értesítette az Antony Blinken vezette Külügyminisztérium. Konkrét határidőt ennek végrehajtására egyelőre nem állapítottak meg.

Joe BidenForrás: AFP/Nicholas Kamm

A külügy szóvivője, Ned Price keddi sajtótájékoztatóján nem árulta el, hogy már eldöntötte-e vagy a jövőben kívánja eldönteni a Biden-kormányzat, hogy ténylegesen leveszi-e a terrorszervezetek listájáról a marxista gerillacsoportot. Ned Price mindössze azt erősítette meg, hogy a Külügyminisztérium és a Kongresszus valóban konzultálnak a témáról.  A szóvivő végezetül hozzáfűzte, hogy a Biden-kormányzat elkötelezett a kolumbiai békemegállapodás betartatása mellett.

A kolumbiai kormány és a marxista lázadók közötti békemegállapodás ötödik évfordulója alkalmából Antony Blinken külügyminiszter Twitter-üzenetében biztosította támogatásáról a paktumot.

Micsoda a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői?

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői-Néphadsereg (FARC-EP) nevű marxista gerillacsoport, terrorszervezet a '60-as évek közepén jött létre a Kolumbiai Kommunista Párt katonai szárnyaként. A latin-amerikai ország legnagyobb és legjelentősebb katonai szervezete. A FARC más radikális baloldali csoportosulásokkal karöltve polgárháborút robbantott ki a bogotái központi kormánnyal szemben.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) jelképeForrás: wikipedia - MrPenguin20

A polgárháború 1964-től egészen 2016-ig tartott, amikor is a FARC és társai – az akkori Obama-Biden-kormányzat közreműködésével – békét kötöttek egymással.  A radikális baloldal által kirobbantott polgárháború „eredménye" 260 ezer halott, 7 millió menekült és számos tartományban romba döntött gazdaság lett, amely miatt megerősödött a szervezett bűnözés, különös tekintettel a kábítószer- és emberkereskedelemre. 

Mivel a FARC gerillamódszerekkel harcolt a kormány ellen, és terrortámadásokat hajtott végre, illetve részt vett a határon átnyúló szervezett bűnözésben, ezért az Egyesült Államok még 1997-ben (Bill Clinton elnöksége idején) terrorszervezetté nyilvánította a marxista csoportosulást. 

Azt, hogy most a marxista gerillacsoportosulást Biden és Blinken le akarják venni a terrorszervezetek feketelistájáról, sokan úgy értékelik, hogy újabb gesztust kívánnak gyakorolni a radikális baloldal felé.