Az Európai Bizottság megsérti a tagállami szuverenitást a tervezett választási szabályozással

Európai Bizottság épülete, Berlaymont, Brüsszel
Belgium, Brussels, EU Area, Berlaymont Building, HQ of the EU Commision, exterior
Vágólapra másolva!
Korábban is egyértelmű jelei voltak annak, hogy Brüsszel be kíván avatkozni a magyarországi választásokba, azonban az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozott javaslatcsomagja még a korábbi intervenciós kísérletekhez képest is szintlépésként értékelhető. Ezzel a lépésével a szerződések őreként definiált testület nemcsak a tagállami szuverenitás elvével megy szembe, hanem azon alapszerződésekkel is, melyek az európai integráció lényegét adják. A Bizottság egy olyan normacsomagot fogadott el, mely kizárólag egy célt szolgál: a nemzeti választásokba történő direkt beavatkozás lehetőségét. Kiindulva a múlt tapasztalataiból, az új eszköz alkalmazását is a jogállamisági jelentések kapcsán már megismert, a nemzetközi baloldali hálózat által következetesen alkalmazott kettős mérce fogja jellemezni - írja elemzésében a Századvég.
Vágólapra másolva!

2019. október 10-én állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament, melyben rögzítette, hogy a választásokba való külföldi beavatkozás sérti az emberek azon jogát, hogy közvetlenül vagy szabadon választott képviselőiken keresztül szóljanak bele országuk kormányzásába.

Az Európai Parlament plenáris ülésterme Strasbourgban Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ennek ellenére az Európai Bizottság a 2022-es magyar választásokhoz közeledve visszatérően ezzel ellentétes magatartást tanúsít.

2021. szeptember 29-én Magyarországra látogatott a LIBE-bizottság balliberális összetételű delegációja annak érdekében, hogy tájékozódjanak a magyarországi jogállami viszonyokról. A delegációt az a Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő vezette, aki Judith Sargentini helyét vette át a bizottságban. A küldöttség hét képviselőből állt, akik közül öten éles bírálói Magyarországnak. A látogatás keretében a delegáció az összes ellenzéki párt vezető politikusaival egyeztetéseket folytatott. A látogatás végeztével Gwendoline Delbos-Corfield előre megkérdőjelezte a magyar választások tisztaságát, mondván az ellenzék nem kap teret a közmédiában, így pedig jelentősen torzul az esélye annak, hogy a baloldal közvetlenül eljuthasson az állampolgárokhoz.

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő Forrás: © European Union 2019 - Source : EP/Michel Christen

A valóság ezzel szemben az, hogy Magyarországon jogszabály garantálja a sajtószabadságot és a plurális tömegtájékoztatás megvalósulását.

Mint ahogy egy korábbi elemzésünkben is rámutattunk, éppen az Európai Bizottság kíván beavatkozni a sajtó munkájába, és sérti meg az információhoz való hozzáférés és a sajtószabadság alapvető jogát azáltal, hogy jelentős összeggel támogatja olyan tényellenőrző bizottságok felállítását a világban, melyben kizárólag baloldali nézeteket valló személyek kaphatnak helyet. Jól mutatja mindezt, hogy Magyarországon

az a Magyar Jeti Zrt. nyerte el a támogatást, amely a nyíltan kormányellenes 444 és Qubit kiadója.

Így jutottunk el az Európai Bizottság ma nyilvánosságra került javaslatcsomagjához. Az Európai Bizottság 2021. november 25-én javaslatot terjesztett elő a politikai reklámtevékenységek átláthatóságáról és targetálásáról. Az intézkedés hivatalos célja a választási integritás és a nyílt demokratikus vita védelme. Az Európai Bizottság rendszerint a kettős mérce égisze alatt áll ki a nyílt társadalom eszmerendszere mellett demokráciavédelem címszó alatt. Gwendoline Delbos-Corfield, a szeptember végén hazánkba érkező LIBE-delegáció vezetője a látogatást követően Strasbourgban elmondta, hogy a jövő évi választások nem lehetnek valóban tisztességesek. Ugyan Jourová kijelentette, hogy nem avatkoznak be a magyar választásokba, efelől alappal lehetnek kétségeink: Egyrészt megerősítette Delbos-Corfield állítását, miszerint „vannak kérdőjelek a magyar választások tisztaságával kapcsolatban", másrészt korábban az Európai Parlament még állásfoglalást is elfogadott az intervenció elutasításával kapcsolatban, mégis kizárólag a politikai baloldalhoz köthető entitásokat bíztak meg a magyarországi digitális média cenzúrázásával.

Az Európai Bizottság nyíltan beavatkozna a tagállami választásokba Forrás: AFP/Hemis.fr/Bibikow Walter

A LIBE-látogatás egyik következményeként, valamint a HDMO létrehozásának folytatásaként értelmezendő az EB legújabb javaslata, mely a következő lépésben az EP és a Tanács elé kerül. Az EB célja az, hogy 2023 tavaszára, azaz egy évvel a választások előtt az új szabályok hatályba lépjenek, és azokat a tagállamok maradéktalanul végrehajtsák, tehát a 2024-es EP-választások már az új javaslatcsomagban foglaltaknak megfelelően kerüljenek megtartásra. Cél továbbá az is, hogy az európai pártok tagállami szinten is látható tényezőkké váljanak. A probléma ezzel az, hogy az európai pártok tevékenységi körének az Európai Unióra kell korlátozódnia, nem pedig a nemzetállamokra, ugyanis az európai pártok nemzeti szervezetekként történő kezelése a szubszidiaritás alapelvével, ezzel együtt pedig az EUSz-szel (Az Európai Unió működéséről szóló szerződés) megy szembe.

NGO-radar

Az elmúlt időszakban egyre több jel utal arra, hogy a tevékenységüket jelentős részben külföldi forrásokból fedező NGO-k (non-governmental organizations; nemkormányzati szervezetek) például korábbi tisztán jogvédő funkciójukat háttérbe szorítva egyre nagyobb befolyást kívánnak szerezni a hazai politikai térben. Az Egyesült Államokban a hasonló entitásokat külföldi ügynökszervezetként kezelik, aktivitásukat kiemelten figyelik, tevékenységüket regisztrációhoz kötik. A Századvég Alapítvány elkötelezett a nemzeti szuverenitás, a jogbiztonság és az átláthatóság mellett, amelynek nyomán NGO-radar néven monitoring rendszerben, folyamatosan elemzi a vonatkozó szervezetek magyarországi működését.