Boris Johnson, brit miniszterelnök csütörtökön Emmanuel Macronnak írt két és fél oldalas hivatalos levelében arra figyelmeztette udvarias fordulatokkal a francia államfőt, hogy januártól az EU soros elnökeként Franciaországnak prioritásként kell tettekre váltania, azaz a gyakorlatba is átültetnie az EU kötelezettségét a migránsokat csempésző emberkereskedelmi hálózatok felszámolására - írja a Franceinfo.

A brit miniszterelnök, az EU-nak az Oroszországgal és Fehéroroszországgal is megkötött visszafogadási egyezményeire hivatkozva sürgette, hogy a francia elnökség hozzon tető alá egy ugyanilyen megállapodást az Egyesült Királysággal is, amely felhatalmazza a szigetországot az EU bármely tagországának a területéről hozzá érkező migránsok visszatoloncolására. 

Boris Johnson határozottabb francia erőfeszítéseket követel Macrontól az illegális migráció elleni harcbanForrás: AFP/Hannah Mckay

Addig azonban, amíg ez teljesülhet, a brit miniszterelnök azt javasolja, hogy Nagy-Britannia és Franciaország kössön – haladéktalanul – bilaterális egyezményt, amely lehetővé teszi a La Manche csatornán átkelő migránsok azonnali visszatoloncolását Franciaországba.

Indoklásként a brit miniszterelnök a tragikus kimenetelű átkelések megszüntetését és az erre irányuló közös erőfeszítésekben Franciaország és az EU felelősségét említi. Johnson szerint, ha az átkelő migránsok szisztematikus visszatoloncolása megvalósul, azzal Franciaország hozzájárul ahhoz, hogy a migránsok belássák: nem is érdemes útnak indulniuk.