Nagy-Britannia pénteken bejelentette, hogy szigorítja a beutazási szabályokat a Dél-afrikai Köztársasággal és a vele szomszédos országokkal szemben, és az Európai Unió (EU) hasonló lépéseket tervez a koronavírus új, az eddigieknél fertőzőképesebb dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Egy dél-afrikai tudós London beutazási tilalmát a "vakcina apartheid" tünetének nevezte.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteki nyilatkozatában javasolta az EU-ba irányuló légi közlekedés teljes leállítását a dél-afrikai térségből, valamint más, érintett országokból, köztük Indiából, Japánból és Izraelből is az új vírusváltozat terjedésének korlátozása érdekében. A bizottsági elnök arra biztatta az európai állampolgárokat, hogy vegyék fel a védőoltást és az emlékeztető oltást.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi központja óvatosságra intett az elhamarkodott beutazási tilalmakkal szemben. Christian Lindmeier, a WHO szóvivője szerint hetekbe telhet, amíg kiderül, mennyire hatékonyak a vakcinák az új variánssal szemben, amelyet csak ezen a héten azonosítottak B.1.1.529-es kódjellel.

Az ENSZ turisztikai világszervezete (UNWTO) ugyanakkor gyors döntéshozatalra szólított fel, "mielőtt túl késő lenne".

Izrael szinte egész Afrikára kiterjesztette a beutazási tilalmat. "Jelenleg a rendkívüli állapot kihirdetését fontolgatjuk, mivel az a célunk, hogy gyorsan, határozottan és idejekorán cselekedjünk" - áll Naftali Bennett izraeli miniszterelnök közleményében.

Olaszország beutazási korlátozást léptetett életbe mindazokkal szemben, akik az elmúlt 14 napban dél-afrikai térségbeli országokban jártak, míg Franciaország felfüggesztette a Dél-afrikai Köztársaságból és Bahreinből érkező repülőjáratok belépését.

Belgiumban is kimutatták a vírus dél-afrikai variánsát, Brüsszel ezért a térségből érkező utazókra vonatkozó korlátozásokra készül a napokban.

A svájci kormány egyelőre csak a beutazási szabályok szigorítását rendelte el a dél-afrikai térségből, és azokból az országokból, ahol már megjelent az új vírusváltozat.