Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég a Russia Today-nek adott interjút, amelyben többek között a Szputnyik V vakcina hatékonyságáról beszélt és arról, hogy az Európai Unió továbbra is politikai kérdést csinál az oltóanyagokból.

Szijjártó Péter a Russia Today-nek elmondta, hogy a különböző vakcinák esetében az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) mellett a szuverén országok is megadhatják az alkalmazáshoz szükséges engedélyt. A tárcavezető arról beszélt, hogy nem érti az Európai Unió többi tagállama miért nem tartja tiszteletben a magyar engedélyt, amelyeket az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinák esetében adtak.

"Amikor az európai kollegáimmal beszélek mindig rendkívül pozitív véleménnyel vannak az orosz tudósokról és az ország tudományos sikereiről. A nyilvánosság előtt azonban teljesen más dolgokat mondanak" - fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A Russia Today arról is kérdezte Szijjártó Pétert, hogy miért éppen a Szputnyik V vakcinát választotta.

Amikor még gyermek voltam, mindig szovjet vakcinákkal oltottak minket. Mivel még életben vagyok és jól vagyok, ezért úgy gondoltam, hogy minek változtatni" - mesélte.