Erőszakos szélsőbaloldali aktivisták akarták összeverni Eric Zemmourt - videó

politics TOPSHOTS Horizontal
Protesters hold banners and burning flares during a demonstration against a visit by French far-right media pundit Eric Zemmour in Marseille, southeastern France, on November 26, 2021. - Eric Zemmour, who is due to announce his candidacy for the presidential election in the next few days, made a last eventful visit to Marseille on November 26, a city he described as "the anti-example" and "disintegrated by immigration". (Photo by Christophe SIMON / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy többször megírtuk, a világ - Douglas Murray melletti - legsikeresebb esszéírója, Eric Zemmour minden bizonnyal elindul a francia elnökválasztáson. A bevándorlásellenes filozófus a szélsőbal legújabb ellensége lett, többször meg akarták verni, tüntetnek ellene. Marseille-ben egy nő majdnem betörte Zemmour kocsijának ablakát. A jobboldali elfogultsággal nehezen vádolható Ifop közvélemény-kutató intézet szerint Zemmour a harmadik helyen áll az elnökválasztáson induló vagy azt tervező politikusok között. Mivel Eric Zemmour még nem is deklarálta szándékát - az Origo információi szerint ezt december 2-án, az austerlitzi csata évfordulóján fogja megtenni, azaz csütörtökön -, ez kimagaslóan jó eredmény.
Vágólapra másolva!

Szombaton szélsőbaloldali tüntetést szerveztek Párizsban is, amelynek Eric Zemmour volt a céltáblája. A „Bloquons Zemmour" („blokkoljuk Zemmourt") feliratú paravánok mögé bújó antifa anarchisták a bevándorlást elutasító „veszedelem" ellen tiltakoztak, miközben a rendőröket is megtámadták: a rendőrök könnygázzal és vízágyukkal válaszoltak.

A tüntetésen felhasznált molinók és feliratok alapján egyértelmű, hogy a tüntetők szerint az iszlámfóbia ellen kell küzdeni. Egyik azt mondta, hogy aki bírálja az iszlám terjeszkedését, mint Eric Zemmour is, az fasiszta.

Egy 18 éves tüntetőről kiderült, hogy vírus- és oltástagadó, Macront is bírálta, mert szerinte a járványra hivatkozással számos szabadságjogot korlátoztak és oltási igazolványhoz kötöttek számos tevékenységet, mint pl. az étterembejárást vagy a mozik, színházak stb. látogatását.

A tüntetés további sajátossága az volt, hogy a Zemmour-ellenes tüntetők között tömegesen részt vettek a talpig feketébe öltözött szélsőbalos anarchisták és a sárgamellényesek is, akik oltásellenes szlogeneket skandáltak.

Marseille-ben egyébként meg akarták verni Zemmourt szélsőbaloldali tüntetők a héten, egy nő majdnem betörte Zemmour kocsijának az ablakát.

A Jourdal du Dimanche felkérésére az Ifop közvélemény-kutató felmérést végzett, hogy állnak a feltételezett elnökjelöltek. Eszerint - ha most vasárnap lenne a választás - az első fordulót Macron nyerné, 25%-ot kapna. A második Marine Le Pen lenne (19,5%), és ők ketten jutnának a döntő, második fordulóba. A harmadik helyen Eric Zemmour áll (15%), ami elképesztően jó teljesítmény ahhoz képest, hogy esetében pillanatnyilag csak feltételezés, hogy indulna.

Zemmour megelőzné a jobbközép, az Európai Néppárthoz tartozó LR feltételezett indulóját, Xavier Bertrand-t (13%). Ha valami csoda folytán az LR mást választ indulónak, az még kevesebbet kapna. Az ötödik helyen a kommunista Jean-Luc Mélenchon (nagyjából 8%) áll, a szélsőbaloldali, zöldpárti Yannick Jadot 7,5%-ot szerezne, míg a hagyományos baloldalt képviselő, szocialista Anne Hidalgo 6%-ot kapna.

Egyébként Marine Le Pen ma bejelentette, hogy tárgyalni akar Zemmourral, hogy segítse őt - vagyis, hogy ne induljon el. Ez egyébként nem valószínű, mármint, hogy nem indul el: minden bizonnyal csütörtökön, az austerlitzi csata évfordulóján bejelenti az indulását és már jövő hétvégén nagygyűlést tart.