A létező koronavírus elleni oltóanyagok vélhetőleg az omikron variáns esetében is hatásosan védenek a súlyos megbetegedéstől és a kórházba kerüléstől - jelentette ki Salim Abdool Karim, a Dél-afrikai Köztársaság egyik vezető virológusa egy hétfői sajtótájékoztatón.

A szakértő kiemelte, hogy egyelőre nem tudják megmondani, hogy az omikron súlyosabb tünetekhez vezet-e, mint a koronavírus korábbi változatai. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az új variáns fertőzőképessége nagyobb, és  nagyobb valószínűséggel fertőz meg olyanokat is, akik be vannak oltva, vagy már átestek a betegségen. 

Vasárnap egy dél-afrikai orvos, aki elsők között gyanította az új változat megjelenését, azt mondta, hogy az omikron inkább enyhe tüneteket okoz.  Ugyanakkor Abdool Karim szerint túl korai levonni a következtetéseket, hiszen az orvosok csak az általuk látott betegek állapota alapján tudnak nyilatkozni. Egyelőre nincs elég adatunk - mondta a virológus.

A 32 tüskemutációval rendelkező omikron variáns miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is aggodalmát fejezte ki. A változat felfedezése erőteljes reakciót váltott ki a nemzetközi közösségből: számos ország korlátozta a beutazást a dél-afrikai térségből, és azokból az országokból, ahol az omikront már kimutatták.

Az AstraZeneca-vakcinával beoltanak egy férfit Dél-Afrikában a Soweto-i Baragwanath kórházbanForrás: AFP/Siphiwe Sibeko

Joe Phaahla, a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere a sajtótájékoztatón kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy felkészítse egészségügyi létesítményeit a variáns jelentette esetleges kihívásokra. A tárcavezető egyúttal megjegyezte: felveszik a kapcsolatot a beutazási korlátozásokat elrendelő országokkal, hátha sikerül elérni, hogy meggondolják magukat.

Waasila Jassat egészségügyi szakértő elmondta: Gauteng tartományban, ahol sokkal több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az új variáns felfedezése óta, egyelőre nem emelkedett a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma. 

Abdool Karim arra számít, hogy a következő hetekben meredeken nő majd a fertőzöttek száma, és nagyobb nyomás alá kerülnek a kórházak. Ugyanakkor szerinte semmi ok a pánikra, hiszen már "várták" az új változat megjelenését, csak azt nem tudták, mikor és hogyan következik be.

A Dél-afrikai Köztársaság 60 milliós lakosságának csupán mintegy 41 százaléka kapott már oltást a koronavírus ellen. Az országban körülbelül 3 millió fertőzöttje és 90 ezer halálos áldozata van a világjárványnak.