Nem közeledett Brüsszel és a magyar kormány álláspontja 2015 óta a bevándorlás ügyében: Magyarország továbbra is meg akarja állítani, míg Brüsszel meg akarja szervezni a migrációt - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás úgy fogalmazott, az ellentét feloldása kapcsán semmilyen érdemi lépés nem történt, s ez különösen aggasztó a terrorizmus és az illegális bevándorlás miatt.
A politikus elmondta, továbbra is napirenden van a bevándorlási kvóta is Brüsszelben; az úgynevezett befogadási és integrációs akcióterv - amelyet tavaly novemberben fogadtak el, és idén megerősítettek - részletesen taglalja a migráció irányítását, kezelését, de tartalmazza azt is, hogy a már behozott bevándorlóknak biztosítani kell a politikai döntéshozatal lehetőségét. 
Menczer Tamás szerint az akciótervben megfogalmazták továbbá, hogy nyílt társadalmakat kell létrehozni, lakhatást kell biztosítani a bevándorlóknak, akiket állampolgárként kell kezelni. 

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Ozkan Bilgin


Az államtitkár közölte azt is, 500-600 milliárd forintot költhetett a magyar kormány határvédelemre az elmúlt időszakban, és ennek az összegnek legalább a felét állnia kellene Brüsszelnek, mivel az ország nemcsak magát, hanem az uniót is védte. 

De nem látom ennek jelét! Ez is azt mutatja, hogy a bevándorlást ők nem megállítani akarják 

- mutatott rá, hozzátéve, a migrációt szép szavakkal nem lehet megállítani, csak kerítéssel, meg katonákkal és rendőrökkel, illetve az őket segítő jogi környezettel.