A modern háborúk legrettegettebb harcosai a mesterlövészek. Az álcázás mesterei, kitartóak, órákig képesek mozdulatlanul várni a megfelelő pillanatra, és a saját puskájuk hatásos lőtávolságánál messzebbről is képesek eltalálni a célt. A Pentagon a vietnámi háborúban megvizsgálta a harcoló egységek statisztikáit, és kiderült, hogy míg egy átlagos katona 50 ezer lövésenként találta el az ellenséget, egy mesterlövésznek ehhez 1,3 lövés kellett. Bemutatjuk az elmúlt 60 év legeredményesebb mesterlövészeit.

Carlos Hathcock, a Fehér Toll

Minden idők talán leginkább elismert mesterlövésze az amerikai tengerészgyalogság őrmestere, Carlos Hathcock volt. A vietnámi háborúban vált legendává, ahol egy fehér madártollat tűzött az álcaszínű trópusi sapkájába, hogy az észak-vietnámi katonák biztosan meglássák.  Innen származott a Fehér Toll beceneve. Hathcock nem a megsemmisített célpontok számával került az első helyre, bár ilyen rangsorban sem vallana szégyent, hiszen – bár hivatalosan „csak" 90 ellenséget lőtt le –, a valóságban 400 fölött lehet a találatai száma.

Carlos Hathcock tengerészgyalogos őrmester VietnámbanForrás: USMC Archives

Az amerikai mesterlövész több tényező nyomán került a toplista első helyére. Az első, hogy 30 ezer dollár vérdíjat tűzött rá ki a kommunista vezetés.

A második, hogy minden, rá vadászó vietnámi mesterlövészt lelőtt. Az egyiküket Kobrának hívták, aki addigra már sok amerikai katonát megölt. Hathcock a vietnámi lövész puskatávcsövén keresztül, több mint 500 méterről találta fejbe az ellenfelét – mint a filmekben. 

Órákon át cserkésztük egymást az utolsó napon. A végén helyet cseréltünk, én odajutottam, ahonnan ő indult, ő pedig az én kiindulási helyemre. És ez lett a veszte, mert nappal szemben volt és megcsillant a távcsöve a napfényben. Azonnal lőttem. Szerencsém volt. 

Egy másik alkalommal egy rettegett északi mesterlövésznővel, az Apaccsal végzett. Az Apacs több amerikai foglyot megkínzott, csak hogy eljusson az őrmesterhez.  Az utolsó áldozatát élve megnyúzta a dzsungelben, a közelben levő amerikai tábor katonái egész éjjel a szerencsétlen fogoly sikolyait hallgatták. Hathcock másnap reggel bukkant rá a vietnámi katonanőre, többórás cserkészés után, és csak onnan tudta azonosítani, hogy meglátta, guggolva vizel, nem pedig állva.

Vietkong gerillanőForrás: War History Online

A harmadik emlékezetes akcióját is egyedül hajtotta végre. Ekkor, 1967-ben két napon át, centiről centire kúszott 1500 métert, hogy megfelelő pozícióba kerülhessen egy kommunista parancsnoki bunkerrel szemben, ahol végül lelőtt egy északi tábornokot. 

Hathcock távolsági rekordja 2286 méter volt,  amit több mint három évtizedig senki nem tudott túlszárnyalni.

A kanadai mesterlövészek

Aaron Perry törzsőrmester 34 évvel később döntötte meg Hathcock rekordját. 2002 márciusában, az afganisztáni Anaconda-hadműveletben érte el ezt a találatot. Perry egy hatfős team tagjaként lőtte ki a tálib katonát 2310 méterről. 

Kanadai mesterlövész McMillan Tac-50 puskávalForrás: Reddit

Robert Furlong őrmester alig pár nappal Perry rekordlövése után, egy másik csapat tagjaként harcolt, amikor egy csoport tálib fegyverest pillantottak meg. Furlong első két lövése mellément, de a harmadik 2430 méterről eltalálta az ellenséget.  A tálib csoport szétfutott, amikor a társukat a láthatatlan ellenség kilőtte. Mindkét kanadai McMillan Tac-50 puskát használt.

Az angol rekorder

Craig HarrisonForrás: Wikipedia

Craig Harrison brit mesterlövész 2009 novemberében 2475 méterről lőtt le egymás után két tálib fegyverest. A tálibok géppuskával lőtték Harrison konvojának első járműveit a hegyekben. 

Könnyű dolgom volt, mert tökéletes volt az időjárás. Nappal, szélcsendben, kiváló látási viszonyok között céloztam. 

A géppuskát kezelő terrorista halála után a másik tálib megpróbálta folytatni a tüzelést, amikor Harrison kétszer is rálőtt. Az első lőszer kilövése után azonnal helyesbített, és annak a becsapódása előtt már ki is lőtte a második lövedéket. A terrorista éppen felállt, így az első lövés, ha centikkel is, de mellément, a második viszont nem. A lőszerek 6 másodpercig repültek a célig. A dokumentált mesterlövész-találatok történetében ő volt az első, akinek egyszerre két lövedéke volt a levegőben a célba csapódás előtt. A brit mesterlövész fegyvere egy Accuracy International L115A3 volt, amit sokan a világ legjobb ilyen puskájának tartanak.

A brit haderőben rendszeresített Accuracy International LL115A3 mesterlövész puskaForrás: 19fortyfive

A puska hatásos lőtávolsága 1500-1700 méter, így kellett kiszámítania azt a ballisztikus pályát, amin végül a lövedékek elérték a célt. Harrison a világrekord lövésről és a háború következményeként keletkezett poszttraumatikus stresszről is beszél ebben az interjúban:

Az ismeretlen világrekorder

2017-ben egy kanadai katona megdöntötte Harrison távolsági rekordját, nem is kicsivel. Plusz 1100 méterről messzebbről lőtte ki az ellenséget - vagyis egészen pontosan 3540 méterről találta el. A kanadai egységek iraki feladatai közé sosem tartozott az első vonalbeli harc, de a harcolók támogatása igen.

Kanadai mesterlövész és a figyelőjeForrás: Global News

A mesterlövész is ilyen feladatot teljesített, amikor meglátta az iraki hadseregre támadó ISIS-csoportot és megcélozta az egyik terroristát. A kanadai katona ma is a hadseregben szolgál, ezért a nevét nem hozzák nyilvánosságra. 

Ezen a távolságon nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy az adott lőszer ballisztikai tulajdonságai milyen mértékben romlanak, hanem számos más tényező is befolyásolja a találat sikerét: a szél és a páratartalom is szerepet játszik benne, sőt, ilyen távolságon már a Föld görbülete is tényezővé válik - mondta erről a kanadai különleges erők egyik tisztje. 

A leglehetetlenebb lövés

Ezt a lövést egy brit tengerészgyalogos, Matt Hughes tizedes adta le 2003-ban, a második Öböl-háborúban, egy iraki katonára.

Matt Hughes tizedesForrás: War History Online

Az iraki egy bunkerből lőtte az előrenyomuló briteket, csak a felsőteste látszott. A walesi tizedesnek nem a 860 méteres távolság okozta a problémát. A hőség nagyobb gondot okozott, mert vibrál tőle a levegő, ez pedig becsapja a szemet. De ami igazán megnehezítette a célzást, a viharos oldalszél volt. 

Tudtam, hogy egyetlen lövésre lesz lehetőségem. A spotterem segítségével megbecsültem, hova kell céloznom, hogy eltaláljam. Úgy lőttem, mint ahogy Beckham rúgja a szabadrúgásokat, csavarva. 

A két brit lövész azt számolta ki, hogy a szélvihar miatt 17 méterrel balra (!), illetve 11,5 méterrel felfelé (!) kell lőnie – vagyis más irányban kell elsütnie a puskát, mint ahol a cél van. A lövedék egyszerre írt le egy kifliszerű oldal-, illetve egy függőleges irányú ívet, és a mellkasa közepén találta el az iraki katonát.