Barbados elszakadt a brit koronától és köztársasággá vált

The Prince Of Wales Visits Barbados To Mark Its Transition To Republic GettyImageRank1 Barbados Bridgetown - Barbados Color Image Royalty Photography Arts Culture and Entertainment Presidential Inauguration British Royalty Heroes' Square Topix Bestof Sand
Dame Sandra Mason szerepe változatlan de már nem főkormányzó, hanem köztársasági elnök
Vágólapra másolva!
A karib-tengeri Barbados helyi idő szerint hétfőn éjfélkor elszakadt a brit koronától és köztársasággá vált.
Vágólapra másolva!

A fővárosban, Bridgetownban ünnepélyes ceremónia keretében

feleskették az új köztársaság első elnökét, a 72 éves Dame Sandra Masont,

aki 2018 óta az ország főkormányzója, vagyis a korábbi államfő, az angol királynő képviselője volt az országban.

A köztársasági elnököt a parlament választotta meg. November 30-i eskütétele egybeesik az ország függetlené válásának 55. évfordulójával.

Dame Sandra Mason szerepe változatlan de már nem főkormányzó, hanem köztársasági elnök Forrás: AFP/2021 Getty Images/Jeff J Mitchell

II. Erzsébet királynő képviselőjeként Károly trónörökös vett részt az átadási rendezvényen, amelyen katonai tiszteletadás mellett levonták a királyi lobogót és átadták a brit királyi háznak.

A karibi szigetország azonban továbbra is a brit nemzetközösség része marad.

A 285 ezer lakosú Barbados a Karib-tenger egyik legnépesebb és leggazdagabb országa. Valamikor nagyon függött a cukorexportjától, de azóta az idegenforgalom és a bankszektor is fontos bevételi forrása lett.

Szakítani akartak a rabszolgatartó múlttal

A királynő államfői szerepe az egykori gyarmaton jórészt szimbolikus volt, ugyanakkor a szigetország számos lakója számára a brit korona az idegen hatalmat és a rabszolgatartás korát idézte fel.
"Elérkezett az idő, hogy magunk mögött hagyjuk a gyarmati múltunkat. A barbadosiak barbadosi államfőt akarnak" - jelentette ki Mia Mottley miniszterelnök 2020 szeptemberében tartott beszédében, amikor bejelentette a szigetország köztársasággá válásának szándékát. Mottley az államforma váltással továbbra is kormányfő marad.

De nem Barbados az első karibi ország a volt brit gyarmatbirodalmon belül, amely köztársasággá válik: Guyana már 1970-ben az lett - csupán négy évvel a függetlenné válás után -, és köztársaság lett még Trinidad és Tobago 1976-ban, valamint a Dominikai Közösség is 1978-ban.