Eltűnnek a nemek a belga személyi igazolványról

zászló, pride, lmbtq,  LMBTQ-transz-BLM, blm, transz, egyesített
Progress pride flag (new design of rainbow flag) waving in the air with blue clear sky, Celebration of gay pride, The symbol of lesbian, gay, bisexual and transgender, LGBTQ community in Netherlands.
Vágólapra másolva!
Belgium kormánya egy olyan új törvényjavaslaton dolgozik, amely megszüntetné a személyi igazolványokon és más személyi dokumentumokon a nemek jelölését - írjaa The Brussels Times.
Vágólapra másolva!

Belgium 2019-ben fogadta el a transznemű emberekre vonatkozó törvényét, amely azonban nem tette lehetővé a nembináris, azaz magukat sem nőnek, sem férfinek nem valló egyének számára, hogy a személyi okmányaikon ennek megfelelően jelöljék meg identitásukat.

Teljes behódolás az LMBTQ-lobbi követelései előtt Forrás: shutterstock.com

A belga alkotmánybíróság ezért a törvényt alkotmányellenesnek ítélte, és részben hatályon kívül helyezte. Az új törvényjavaslat – amelyet Belgium igazságügyi minisztere, belügyminisztere és esélyegyenlőségi államtitkára közösen alkottak meg – erre a fennálló hiátusra nyújtana megoldást a nemek egyöntetű eltörlésével. A törvényalkotók a nemek teljes eltörlését csak rövid távú, áthidaló megoldásnak szánják, amíg nem találnak egy mindenki számára megfelelő, inkluzív, a nemeket és nemi identitásokat pontosan meghatározó opciósort.

A tervezet második fontos eleme, hogy ellentétben a 2019-es transznemű törvénytől,

több alkalommal is engedélyezi a nemváltást, tekintettel az úgynevezett genderfluid, azaz a nemi identitásukat folyamatosan változtató személyekre.

A belügyminisztérium most a nemek eltörlésének technikai kivitelezésén dolgozik, ugyanis a bináris személyazonosság eltörlése bonyodalmakat okozhat az ország jogrendszerének minden részében, kezdve a határellenőrzéseknél szükséges személyazonosság ellenőrzésével.