Belgium kormánya egy olyan új törvényjavaslaton dolgozik, amely megszüntetné a személyi igazolványokon és más személyi dokumentumokon a nemek jelölését - írjaa The Brussels Times.

Belgium 2019-ben fogadta el a transznemű emberekre vonatkozó törvényét, amely azonban nem tette lehetővé a nembináris, azaz magukat sem nőnek, sem férfinek nem valló egyének számára, hogy a személyi okmányaikon ennek megfelelően jelöljék meg identitásukat. 

Teljes behódolás az LMBTQ-lobbi követelései előttForrás: shutterstock.com

A belga alkotmánybíróság ezért a törvényt alkotmányellenesnek ítélte, és részben hatályon kívül helyezte. Az új törvényjavaslat – amelyet Belgium igazságügyi minisztere, belügyminisztere és esélyegyenlőségi államtitkára közösen alkottak meg – erre a fennálló hiátusra nyújtana megoldást a nemek egyöntetű eltörlésével. A törvényalkotók a nemek teljes eltörlését csak rövid távú, áthidaló megoldásnak szánják, amíg nem találnak egy mindenki számára megfelelő, inkluzív, a nemeket és nemi identitásokat pontosan meghatározó opciósort.

A tervezet második fontos eleme, hogy ellentétben a 2019-es transznemű törvénytől,több alkalommal is engedélyezi a nemváltást, tekintettel az úgynevezett genderfluid, azaz a nemi identitásukat folyamatosan változtató személyekre.

A belügyminisztérium most a nemek eltörlésének technikai kivitelezésén dolgozik, ugyanis a bináris személyazonosság eltörlése bonyodalmakat okozhat az ország jogrendszerének minden részében, kezdve a határellenőrzéseknél szükséges személyazonosság ellenőrzésével.