Először lesz nő az államfő Hondurasban

Horizontal
Xiomara Castro
Vágólapra másolva!
Elvesztette az elnökválasztást a kormányzó Nemzeti Párt (PN) Hondurasban, így Xiomara Castro személyében az ország történetében először minden bizonnyal nő lesz az államfő - derül ki a pártok keddi közléseiből és a választási részeredményekből.
Vágólapra másolva!

Kilvett Zabdiel Bertrand, a Nemzeti Párt főtitkára esti rádiónyilatkozatában azt mondta, pártja elismeri, hogy 12 év után vereséget szenvedett a választáson, amelyet a Castro vezette Szabadság és Újraalapítás Pártja (Libre) nyert meg. David Chávez, a PN vezetője később közleményt adott ki, amely szerint pártja a konstruktív ellenzék szerepére készül.

A leadott szavazatok több mint felének megszámlálása után közzétett részeredmény szerint Xiomara Castro 53,4 százalékot szerzett, míg a Nemzeti Párt jelöltje, Nasry Asfura 34,1 százalékot.
Asfura jelezte, hogy már személyesen is gratulált Castrónak.

Xiomara Castro Forrás: AFP/Luis Acosta

Köszöntötte a győztest Antony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki kijelentette: Washington abban reménykedik, hogy együtt dolgoznak majd a hondurasi demokratikus intézmények megerősítésében, a gazdasági növekedés előmozdításában és a korrupció elleni harcban.

A 62 éves Xiomara Castro, akinek férjét, Manuel Zelayát 12 évvel ezelőtt puccsal mozdították el az elnöki posztról, már korábban bejelentette győzelmét, és ígéretet tett arra, hogy a megbékélés kormányát fogják megalakítani.

Juan Orlando Hernández jelenlegi elnök az elmúlt években sokat vesztett népszerűségéből, ráadásul márciusban az amerikai szövetségi ügyészség azzal gyanúsította meg, hogy együttműködött egy hondurasi kábítószer-kereskedővel.

A választási részvétel a korábbiakhoz képest magas, 60 százalékos volt, és bár az európai uniós megfigyelők magát a voksolást nyugodtnak minősítették, megjegyezték, hogy a kampány idején viszont "példa nélküli politikai erőszakot" tapasztaltak.