A Demokrata Párthoz közel álló CNN baloldali hírtelevízió határozatlan időre felfüggesztette műsorvezetőjét, Chris Cuomót, mert újabb dokumentumok szerint a véltnél jobban belefolyt a bátyja, a többszörös szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo volt New York-i demokrata kormányzó ügyeibe. A CNN egyik legismertebb munkatársa segédkezett a volt demokrata politikus zaklatási ügyeinek az eltussolásában. Az ex-demokrata kormányzót összesen 11 nő vádolta meg szexuális zaklatással, ezért kényszerült – a tagadás hosszú hónapja után – idén augusztusban végül lemondani.

A New York állam főügyészi hivatala által hétfőn közzétett dokumentumok szerint a baloldali csatorna műsorvezető a korábban véltnél sokkal jobban kivette részét a bátyja, Andrew Cuomo védelmének megszervezéséből – mondta el a hírtelevízió egyik szóvivője kedd este, jelezve, hogy az újonnan napvilágra került információk súlyos kérdéseket vetnek föl.

Chris CuomoForrás: MTI/AP/Invision/Evan Agostini

Hozzátette: Chris Cuomo már korábban beismerte, hogy tanácsokkal látta el bátyja munkatársait, és megpróbált lejárató információkat gyűjteni bátyja egyik vádlója ellen, és hogy ezzel megszegte a CNN szabályait. A hírtelevízió ezt korábban nyilvánosan is elismerte, de akkor még figyelembe vették egyedi helyzetét, és megértést tanúsítottak, mert – indoklásuk szerint – műsorvezetőjük a családját a munkája elé helyezte.

A jelenlegi dokumentumok fényében viszont a CNN vezetősége úgy döntött, hogy határozatlan időre felfüggeszti a műsorvezetőt – tájékoztatott a baloldali csatorna szóvivője.

A most nyilvánosságra került információk között vannak olyan üzenetváltások Chris Cuomo és Melissa DeRosa, Andrew Cuomo akkori vezető tanácsadója között, amelyek megerősítik, hogy a műsorvezető oroszlánrészt vállalt bátyja védelmének megszervezésében.

A demokrata Andrew Cuomo a botrányok miatt – több hónap tagadás után – augusztusban lemondásra kényszerült a kormányzói tisztségről, jelenleg bűnügyi vizsgálat folyik ellene.

A levelezésekből az is kiderült, hogy Chris Cuomo sajtós kapcsolatait felhasználva segített felkészíteni az akkori kormányzó csapatát a vádözönre. A műsorvezető azt is elismerte a nyomozóknak, hogy megpróbált többet megtudni egy készülő kényes sztoriról Ronan Farrow újságírótól. Chris Cuomo szerint az ilyesmi "bevett gyakorlat" a médiában.

Rich Azzopardi, Andrew Cuomo egyik szóvivője szerdán arról beszélt, hogy szerinte Letitia James, New York állam főügyésze manipulálási céllal hozta nyilvánosságra a dokumentumokat.

Andrew CuomoForrás: AFP/Brendan Mcdermid

A lépést megelőzően több újságíró nyilvánosan is megjegyezte, hogy Chris Cuomo megsértette az újságírás íratlan szabályait. A CNN berkein belül is többen elégedetlenségüket fejezték ki a műsorvezető viselkedése miatt – írta honlapján a hírtelevízió.

Charlotte Bennett, a volt New York-i kormányzó egyik áldozata a Twitteren azt követelte a CNN-től, hogy rúgják ki Chris Cuomót. Bennett-ügyéről lentebb még lesz szó. 

Mit kel tudni Andrew Cuomo szexuális zaklatási ügyeiről?

A demokrata politikust először idén februárban vádolták meg szexuális zaklatással. A nyár végén bekövetkezett lemondásáig összesen 11 nő állította azt, hogy Cuomo molesztálta őket.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, Andrew Cuomót először gazdasági tanácsadója, a 36 éves Lindsey Boylan vádolta meg szexuális zaklatással február végén. Boylan elmondása szerint 2015 és 2018 között a demokrata politikus számos alkalommal fogdosta a háta alsó részét, a karját, illetve a lábát, és többször mondta neki, hogy üljön az ölébe.

EZT KÖVETŐEN A 25 ÉVES CHARLOTTE BENNETT SZÁMOLT BE ARRÓL, HOGY VOLT FŐNÖKE, CUOMO 2020 TAVASZÁN SZEXUÁLIS AJÁNLATOT TETT NEKI, AMIT Ő VISSZAUTASÍTOTT.Nem ez volt a demokrata kormányzó egyetlen próbálkozása, hiszen Charlotte Bennett szerint többször is tett ilyen ajánlatot neki annak ellenére, hogy a nő – aki korábban az asszisztenseként dolgozott – jelezte, hogy semmit nem akar főnökétől.

NEM SOKKAL KÉSŐBB EGY HARMADIK NŐ – A 33 ÉVES ANNA RUCH – IS ZAKLATÁSRÓL SZÁMOLT BE.Elmondása alapján egy esküvőn vett részt, még 2019 szeptemberében, amelyen ott volt Cuomo is, akit akkor ismert meg személyesen. Anna Ruch olyan ruhát viselt, amelynek a háta ki volt vágva, és amikor találkozott a kormányzóval, az elkezdte simogatni a hátát, illetve a nyakát, aztán arcon fogta, és azt mondta, hogy meg akarja csókolni, azonban a nő ezt határozottan visszautasította.

Lindsey Boylan, Anna Ruch és Charlotte BennettForrás: twitter, AFP

Egy negyedik vádló is akad, a New York-i Sherry Vill, akit Cuomo 2017-ben csókolt meg a beleegyezése nélkül, valamint többször fogdosta is. A NŐ ARRÓL BESZÉLT, HOGY TISZTÁBAN VAN EGY KEDVES GESZTUS ÉS A SZEXUÁLIS KÖZELEDÉS KÖZTI KÜLÖNBSÉGGEL, ÉS CUOMO TETTEI EGYÉRTELMŰEN AZ UTÓBBIBA SOROLHATÓAK.

Sherry Vill elmondta, hogy régóta jelenteni akarta az esetet, viszont családja lebeszélte róla, mert féltek attól, hogy a kormányzó befolyását kihasználva tönkreteszi nemcsak őt, hanem szeretteit is.
EZT KÖVETŐEN TOVÁBBI 7 NŐ VÁDOLTA MEG SZEXUÁLIS ZAKLATÁSSAL CUOMÓT.

Az Andrew és Chris Cuomo-ügyekről az Origo itt és itt számolt be részletesen.

A járványügyi halálozási adatok meghamisításával is gyanúsítják Cuomót

Szintén írtunk arról, hogy még februárban Andrew Cuomo ellen a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az ügyészség vizsgálatot indított a járványügyi adatok szándékos eltitkolása miatt. Később New York állam republikánus képviselői impeachment eljárást kezdeményeztek a demokrata kormányzó ellen, de a lemondásával ez tárgytalanná vált.

A gyanú alapján CUOMO SZÁNDÉKOSAN TITKOLTA EL A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY HALÁLOS ÁLDOZATAINAK VALÓS SZÁMÁT NEW YORK ÁLLAMBELI IDŐSOTTHONOKBAN, AZ ELTÉRÉS LEGALÁBB 50 SZÁZALÉKOS LEHET.

A demokrata ex-politikus az általa „sikeresnek" mondott járványügyi intézkedéseiről könyvet is írt, a „kiváló" járványügyi sajtótájékoztatói miatt pedig Emmy-díjat kapott.