Amikor egy muszlim merénylő gyilkolt Utrechtben, akkor a holland hatóságok attól tartottak, hogy neonáci elemek lecsapnak majd a mecsetekre, és ezért az utóbbiakat lezárták. Ez a példa is jól mutatja, hogy a két szélsőség ártatlan emberek mészárlásba kezdhet, ezek már egy valós polgárháborús helyzet magvai - minderről Veszprémy László Bernát, a Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című könyv szerzője beszélt az Origónak. Szólt arról is, hogy az antiszemita atrocitások száma több országban folyamatosan nő Nyugaton 2015 óta, a nagy migrációs hullám óta, de a valódi kiugrás 2014-től vette kezdetét.

A baloldali sajtó az elmúlt években csak néha-néha számolt be a nyugat-európai nagyon durva antiszemita támadásokról, miközben évente több ezer ilyen jellegű atrocitás történik Nyugat-és Észak-Európában – mondta Veszprémy László Bernát történész, a Corvinák főszerkesztője az Origónak annak kapcsán, hogy nemrég jelent meg a könyve Migráció és antiszemitizmus Nyugaton címmel. Pontosan ennek fényében meglepő és egyben hazug narratíva az, hogy sok nyugati médiatermék a mai napig tomboló antiszemitizmusról ír Magyarországon, miközben hazánkban szerencsére nagyon ritkák az ilyen atrocitások, senkit sem öltek meg, szemben a nyugat-európai országokkal. Nyilván, amikor a Jobbik a csúcskorát élte, akkor minden bizonnyal nagyobb volt az antiszemitizmus Magyarországon. Szerencsére azóta még jobb lett a helyzet, ezért a balliberális narratíva egyértelmű hazugság – mondta a könyv szerzője.

Veszprémy László Bernát: A magyarországi antiszemitizmusról szóló balliberális narratíva egyértelmű hazugságFotó: Polyák Attila - Origo

Szólt arról is, hogy nemrégiben egy baloldali lap hozott ki egy olyan torz felmérést, hogy még a nyugati muszlimokhoz képest is nagyobb a magyarok antiszemitizmusa. Nem nézte meg a kutatás, hogy Nyugaton hány támadás érte a zsidóságot, és hány Magyarországon. Ha így tettek volna, akkor teljesen más eredmény született volna – fejtette ki a szakember. Persze vannak sztereotípiák Közép-Európában, de ez sohasem fordult konkrét erőszakba  – tette hozzá. A néhány hazai antiszemita atrocitás is sok, de elenyésző a nyugati szinthez képest.

Egyre több az antiszemita támadás Nyugaton

Veszprémy László Bernát elmondta, hogy az antiszemita atrocitások száma több országban folyamatosan nő Nyugaton 2015 óta, de a valódi kiugrás 2014-től vette kezdetét. Akkor nyáron volt egy izraeli-gázai konfliktus, és akkor nagyon megnőtt az antiszemita támadások száma. Nagy-Britanniában sikerült kimutatni, hogy valóban a gázai események miatt erősödött fel a helyi zsidóság elleni támadás. Nagyon könnyű lenne azt kimondani, hogy a 2015-ös migrációs válság óta rossz a helyzet, de előtte is rossz volt. A migrációs válság csak hozzáadott ehhez – fejtette ki az elemző. Amikor van egy palesztin-izraeli konfliktus, akkor a nyugat-európai zsidó közösséget is támadások érik. Sokan legitimnek gondolják, hogy ilyen helyzetben meg lehet támadni a zsidókat. 2021 májusában is volt egy izraeli-gázai konfliktus, és már nemcsak Nyugat-Európában rontottak neki a zsidó embereknek, hanem Észak-Amerikában és Kanadában is volt arra példa, hogy baseballütőkkel támadtak a zsidókra. Ez egy olyan jelenség, ami eddig nem volt jellemző arra a térségre.

A helyi zsidó közösségek vezetői minderre úgy reagálnak, hogy arra biztatják a fiatalokat, hogy minél előbb költözzenek el. Az amerikai és a kanadai zsidó közösségen belül most egy nagyon erőteljes megrendülés van, és ez igaz az ottani sajtóra is. Egyelőre még csak a feldolgozási fázisban vannak a közösségek, mert évtizedeken keresztül senki nem gondolta volna, hogy ezekben az államokban létezhet antiszemitizmus. Nem lennék meglepve, ha a következő időszakban innen is felgyorsulna az elvándorlás – közölte Veszprémy László Bernát.

Fontos kérdéseket jár körül a Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című könyvFotó: Polyák Attila - Origo

Széttörött a nyugati narratíva

Az Európai Uniónak van egy antiszemitizmus elleni stratégiája, de ez jórészt az előítéletek felszámolásával foglalkozik, az egész problémát a szőnyeg alá söprik Nyugat-Európában. 

Miközben a liberálisok szerint európainak lenni azt is jelenti, hogy „soha többé Auschwitz", addig amikor az „új európaikat" elviszik a náci haláltábor emlékhelyére, akkor sokan azt mondják, hogy milyen kár, hogy ez most nem üzemel – hívta fel a figyelmet a könyv szerzője.

Veszprémy László Bernát a bevándorlók gondolkozásának a megváltoztatását illetően nagyon szkeptikus. Érdemes csak felidézni az izraeli arabok körében végzett kutatásokat, akiknek a negyede-fele tagadja a holokausztot. Ha Izraelben élő arabok egy része tagadja a holokausztot, akkor mit gondolhat egy egyszerű szír, marokkói vagy iraki? Ezeknek a tömegeknek eddig sem sikerült átadni a valódi ismereteket és az úgynevezett európaiságot, egyelőre nem látom, mi jelentheti a kiutat ebből a helyzetből. Pesszimista vagyok a Nyugat jövőjével kapcsolatban, és ezért kell elkerülni mindenáron ezt az utat Közép-Európában  – mondta a szakember.

"Persze a francia és holland zsinagógánál ott vannak a rendőrök, de nem lehet minden utcasarokra rendőrt állítani"Fotó: Polyák Attila - Origo

A könyv szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy Izrael állam nagyon bonyolult helyzetben van, mert egy német vagy francia zsidó nem izraeli állampolgár. Az érintett országoknak lenne a legfőbb feladata, hogy megvédje a saját állampolgárait az antiszemita atrocitásokkal szemben. Persze a francia és holland zsinagógánál ott vannak a rendőrök, de nem lehet minden utcasarokra rendőrt állítani. Ráadásul, ha egy zsinagógát fel akarnak robbantani, hiába sikerül megakadályozni, azt követően egyre kevesebb hívőnek lesz kedve odamenni  – mondta Veszprémy László Bernát. Nemcsak azt kell látni, hogy a zsidókat sem képes megvédeni a nyugati politikai elit, ahogy a nőket és a homoszexuálisokat sem tudja, miközben egész nap a toleranciáról és az elfogadásról beszélnek – tette hozzá.

Megtámadták a rabbit, de a rabbi volt a hibás? 

Veszprémy László Bernát kifejtette, hogy az adatok összegyűjtése is nagyon nehéz volt, mivel több érintett országban nem gyűjtenek információkat az elkövetők származásáról. Amszterdamban történt egy eset, amikor egy 2015-ben érkezett szír migráns támadott meg egy kóser éttermet. Hollandia egyébként úgy tekint magára, mint egy mintaállam, miközben a drogkereskedelem nagyrészt a bevándorlók kezén van, az állam elvesztette a kontrollt az amszterdami belváros felett is. A hollandiai főrabbi, Binjomin Jacobs pedig pár évvel ezelőtt arról számolt be nekem, hogy egy benzinkúton őt meg akarták ölni arra járó arabok. Amikor elment a rendőrségre, akkor maguk a rendőrök mondták azt, hogy ismert dzsihadistákról van szó, akikkel a hatóságok sem foglalkoznak. Egyébként ez a rabbi ezt az esetet elmondta a sajtónak, és meglepő módon a sajtó kezdte el támadni őt, hogy miért mondja azt, hogy Hollandia nem biztonságos ország. Teljesen abszurd a helyzet – mondta a szakember.

Veszprémy László Bernát felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes kutatások szerint mára a nyugati országokban a migráció olyan méretű lett, hogy választásokat döntenek el a bevándorlók. Minderre pedig a baloldal nagyon tudatosan rá is játszik, és sikeresen is csinálják. Sok esetben muszlim nőket indítanak a választásokon – tette hozzá. Egyre inkább fut ki az időből a Nyugat, mivel polgárháborús helyzet felé sodródnak ezek az országok. Amikor egy muszlim merénylő gyilkolt Utrechtben, akkor a holland hatóságok attól tartottak, hogy neonáci elemek lecsapnak majd a mecsetekre, és ezért az utóbbiakat lezárták. Ez a példa is jól mutatja, hogy a két szélsőség ártatlan emberek mészárlásba kezdhet, ezek már egy valós polgárháborús helyzet magvai.

Veszprémy László Bernát: A két szélsőség ártatlan emberek mészárlásba kezdhet, ezek már egy valós polgárháborús helyzet magvaiFotó: Polyák Attila - Origo

Ha nem lesz bevándorlás, nem lesz antiszemitizmus sem

A nyugat-európai zsidó közösségek folyamatosan elhagyják az országaikat. Franciaországban 2000 és 2017 között a helyi zsidó emberek 10 százaléka távozott már, és francia negyedek alakultak ki Izraelben. Mindezt én is tapasztaltam. A zsidó közösségnek a menekülése megdöbbentő dolog. Mindezzel párhuzamosan az a jelenség is megfigyelhető, hogy a zsidóság politikai irányultsága is megváltozott, például az Egyesült Királyságban. Ennek legfőbb oka az, hogy a zsidókat a hagyományos baloldali politikai közösségeikből az antiszemiták és a muszlimok kiszorították – ismertette Veszprémy László Bernát. 

Magyarországon szerencsére a zsidó közösség nem találkozott azokkal a borzalmakkal, amik Nyugaton történnek. A legfontosabb, hogy a hazai zsidó közösség ne is találkozzon a muszlim antiszemitizmussal, de ez csak úgy kerülhető el, ha itthon nem lesz tömeges bevándorlás.