Nem felelt a rendőrség kérdéseire az a 15 éves diák, aki kedden lőfegyverrel három diáktársát megölte, további hetet és egy tanárt pedig megsebesített az amerikai Oxford középiskolájában - közölte Michael McCabe helyi seriffhelyettes.

Elmondása szerint a másodéves fiú 15-20 lövést adott le félautomata kézifegyveréből a Detroittól nagyjából ötven kilométerre északra található, 22 ezer lakosú településen, majd ellenállás nélkül megadta magát az öt percen belül kiérkező rendőröknek. 

A halálos áldozatok között két lány van, egyikük 14, másikuk 17 éves volt. A harmadik halálos áldozat egy 16 éves fiú.  A sebesültek többségének állapota a seriffhelyettes szerint stabil, kettejükre további műtétek várnak.

Az Oxford High School épülete. A rendőrök öt percen belül kiérkeztek és elfogták a lövöldözőtForrás: AFP/2021 Getty Images/Matthew Hatcher

Szülei tanácsára az ámokfutó nem tett vallomást,  így továbbra sem világos, hogy mi volt az indítóoka, célzottan vagy találomra választotta ki áldozatait. Azt viszont a hatóságok kizárták, hogy társai is lettek volna  a lövöldözés során. McCabe elutasította azokat a feltételezéseket is, amelyek szerint a közösségi médiában több diákot előzetesen figyelmeztettek arra, hogy valaki veszélyes akciót tervez az iskolában. A rendőrségnek nincs tudomása semmi ilyesmiről - jelentette ki a seriffhelyettes.

Az apja vette a fegyvert

Michael Bouchard seriff később arról számolt be, hogy a gyilkos fegyvert az elkövető apja vásárolta néhány nappal ezelőtt, de azt még nem tudják, miért. A fiú lőgyakorlatokat tartott a 9 milliméteres fegyverrel, és később képeket osztott meg róla, illetve az eltalált célpontokról. 
A támadást követően az iskolát lezárták. Egyes diákok az osztálytermekben bezárkózva kerestek menedéket, amíg a hatóságok átkutatták az épületet.

Üzent a gyászoló családoknak a Minnesota államban tartózkodó Joe Biden amerikai elnök is. Őszinte részvétéről biztosította a hozzátartozókat, akiknek - szavai szerint - "el kell viselniük szerettük elvesztésének elképzelhetetlen fájdalmát".