Győzelemként értékelték az olasz katolikusok és konzervatívok, hogy sikerült megvédeniük a karácsonyt azáltal, hogy az Európai Bizottság kedden visszavonta a testület tagjainak előírt, belső és külső kommunikációs iránymutatásokat tartalmazó, vitákat kiváltó dokumentumát. A javaslatban többek között olyan előírások szerepeltek volna, hogy a nem keresztény kisebbségek érzékenységére való tekintettel a karácsony kifejezést az ünneppel kell helyettesíteni. A „hölgyeim és uraim" megszólítást is száműzték volna, hiszen „sosem vehetjük adottnak, hogy valaki heteroszexuális, a születési nemével azonosul vagy bináris normák szerint (nő, férfi) határozza meg magát" - írja a Magyar Nemzet.

Az olasz konzervatív világban nagy felháborodást váltott ki a javaslatcsomag. A bizottság iránymutatásáról szóló híradást elsőként publikáló Francesco Giubilei, a Nazione Futura konzervatív tárasaság elnöke rendkívüli eredménynek nevezte, hogy a bizottság terveit sikerült megállítani. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy az általa írt cikk számtalan médiafelületen megjelent és több ezer európai polgár, valamint a jobboldali politikusok figyelmét hívta fel a veszélyre. Az olasz politikusok nem csupán felháborodásuknak adtak hangot, hanem követelték a dokumentum azonnali visszavonását.

Ezek az őrültségek Európa keresztény hagyományainak, gyökereinek megtagadását célozták – mondta a lapnak Francesco Giubilei. Köszönetet mondott a jobboldali pártok vezetőinek, Matteo Salvininak, Giorgia Meloninak és a Antonio Tajaninak, valamint az olasz európai parlamenti képviselőknek, hogy felhívták a figyelmet a leselkedő veszélyre.

"Közös győzelmünknek tekintjük, hogy a bizottság végül a dokumentum visszavonása mellett döntött" - jelentette ki. Mint mondta: nap mint nap harcolnunk kell, hogy Európa megőrizhesse hagyományait, keresztény gyökereit. Másrészt arra is megtanított, hogy a keresztény, konzervatív, moderált erők, valamint a sajtóorgánumok közös összefogásával rendkívüli eredményeket érhetünk el, megvívhatjuk a józan ész harcát, megfékezhetjük a politikai korrekt kulturális hegemóniát.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide Please check additional restrictions!/Sascha Steinach

A Pro Vita e Famiglia családvédő civil szervezet tagjai és jobboldali politikusok a bizottság római képviseletének székháza elé vonultak kedden, hogy egy óriási, személyre szóló üdvözlettel kívánjanak boldog szent karácsonyt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

"Az iránymutatásoknak nem a befogadás, hanem a kirekesztés lett volna az eredménye. Eltörölte volna a nő és a férfi, valamint a nemzetek közötti különbségeket, a keresztény Európa gyökereire utaló szimbólumokat."

Nem lehet a kereszténység szent ünnepét, a karácsonyt téli ünneppel felülírni.

"Éberen őrködünk, hogy a bizottság az elkövetkező hónapokban se indíthasson támadást a nemi identitás, a kulturális különbségek és a keresztény hagyomány ellen. Nem engedjük, hogy gyökereinket és a keresztény értékeinket egyetlen tollvonással áthúzzák" – nyilatkozta Jacopo Coghe, a Pro Vita e Famiglia alelnöke.

Sajnos a nemzetek Európáját egyre jobban kiszorítják a lobbiszervezetek" – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a helyszínen Simone Pillon, a jobboldali Liga szenátora. A kormánypárti politikus hozzátette, nagy szerencse, hogy még vannak olyan országok, mint Magyarország, Lengyelország és Olaszország, amelyek nap mint nap megvívják harcukat, hogy Európa a nemzetek Európája, és keresztény kontinens maradhasson, ahogyan azt Szent II. János Pál megálmodta.