A BuzzFeed News amerikai hírportál napokban publikált oknyomozó riportja szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, ismertebb nevén a CIA, számos aktát őriz tíz alkalmazottja által kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekről. A pedofil dolgozók közül azonban csak egy ellen emeltek vádat. Az oknyomozó anyagot az RT is szemlézte.

A BuzzFeed News által megszerzett dokumentumok szerint – amelyek a 2004 és 2019 között rögzített információkat tartalmazzák – a pedofilok egyike „helytelen szexuális tevékenységet folytatott egy ismeretlen két éves kislánnyal", illetve a dolgozó bevallotta, hogy egy hatéves gyermekkel is szexuális kapcsolatra lépett két alkalommal. Az alkalmazottat a hírszerző ügynökség kirúgta, de nem jelentette fel.

A CIA székháza a Virginia állambeli Langley-ben. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Saul Loeb

Egy másik CIA munkatárs – az iratok szerint – kislányokat szerepeltető szexvideókat vásárolt a felvételeket készítő szülőktől. A lebuktatott pedofil benyújtotta a felmondását, azonban a CIA őt sem jelentette fel.

A hírszerző ügynökség egyik alvállalkozójáról pedig olyan feljegyzéseket tárolt a hivatal, amelyek szerint a férfit rajtakapták, miközben egy gyermekkel akart szexuális kapcsolatra lépni. A kiskorú azonban az FBI beépített embere volt. A lebuktatott pedofil alvállalkozóval a CIA szerződést bontott, de nem jelentette fel.

A CIA-nál vagy az annak dolgozó pedofilok közül mindössze egy férfi ellen emeltek vádat, aki ellen egyébként is eljárást indított a hivatal titkosított dokumentumok helytelen kezelése miatt.

A hírszerző ügynökség egy korábbi ügynöke a BuzzFeed-nek névtelenül nyilatkozva elmondta, hogy az ügynökség azért kerüli mindenáron az alkalmazottai által elkövetett bűncselekmények hivatalos, jogi úton történő kivizsgálását és elítélését, mert a perek során nyilvánosságra kerülnének a CIA felderítési módszerei.

A portál által publikált pedofil bűncselekmények azonban nem először kerülnek az amerikai média címoldalaira. 2015-ben a Vice News szerzett meg olyan dokumentumokat, amelyek bizonyították, hogy a CIA vezetésének tudomása van a saját emberei által elkövetett pedofil bűncselekményekről.