Bevándorlásellenes politikus nyert a francia jobbközép előválasztásának első fordulójában

Vágólapra másolva!
Óriási meglepetéssel ért véget a francia jobbközép párt, a Republikánusok elnökjelölti előválasztásának első fordulója - legalábbis azok számára, akik hittek a közvéleménykutatóknak. Az első helyen a negyedik-ötödik helyre mért Éric Ciotti végzett, akiről azt kell tudni, hogy 2017-ben ő volt az egyetlen, aki nem volt hajlandó támogatni Macront a választás második fordulójában Marine Le Pennel szemben - vagyis ezzel gyakorlatilag Le Pent támogatta. Egyértelmű: a jobbközép szavazóinak elege lett saját vezetőikből, és folyamatos balra sodródásukból. 
Vágólapra másolva!

Óriási volt a részvétel és hatalmas a feszültség az első fordulóban. Összesen 139 918 párttag szavazott. Éric Ciotti (25,59%) és Valérie Pécresse (25%) végzett az első két helyen, ők jutottak a második fordulóba. A nagy esélyesnek kikiáltott, jelenlegi pártvezetést képviselő Xavier Bertrand csak negyedik lett, és ezzel szégyenszemre kiesett.

Éric Ciotti a francia nemzetgyűlésben.

Éric Ciotti Alpes-Maritimes megye (ennek központja Nizza) nemzetgyűlési képviselője, Nicolas Sarkozy híve, következetesen konzervatív politikus, a jelenlegi jelöltek közül ő volt a legjobboldalibb. Közülük egyedül ő nem támogatta öt éve Macront Marine Le Pennel szemben és többször élesen bírálta a jelenlegi elnök bevándorláspárti politikáját. Két évvel ezelőtt a Le Figarónak nyilatkozva például azt mondta:

Ciotti még továbbment, Matteo Salvinit dícsérte, mert nem engedte kikötni az illegális migránsok hajóját és példaként állította Macronnak. A mostani előválasztás egyik vitájában pedig azt mondta: ha az elnökválasztás második fordulójába Macron és a jelöltségét néhány napja bejelentő Zemmour - Orbán Viktor nagy tisztelője - jut, ő

Zemmourt fogja támogatni Macronnal szemben.

Egyértelmű tehát, hogy a francia jobbközép szavazóknak elegük lett pártjuk folyamatos sodródásából, és abból, hogy folyamatos engedményeket tesznek a baloldalnak.

Zemmour gratulált Ciotti első helyéhez és azt írta: örül, hogy ennyien osztják nézeteiket. "Az RPR nem halt meg" - tette hozzá. (az RPR Jacques Chirac korábbi jobboldali köztársasági elnök gaullista pártja volt, 1976-ban alapította, 2002-ben ennek lett utódja a Nicolas Sarkozy vezette UMP).

A második forduló péntek reggel kezdődik és szombat délutánig tart.