A BFMTV beszámolója alapján tumultus alakult ki a kormányzati elektronikus portálon, amelynek felületén időpontokat lehet foglalni a koronavírus elleni oltásra. A francia egészségügyi miniszter ugyanis csak november 25-én jelentette be, hogy a harmadik oltás is szükséges ahhoz, hogy a védettségi igazolvány érvényes legyen 2022. január 15-e után. Emiatt franciák milliói bepánikoltak, és valósággal megrohamozták a kormányzati portált, de az nem bírta a terhelést. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, és intézkedéseket tett a helyzet rendezése érdekében.

„Forgalmi dugó" alakult ki az oltási időpontok elektronikus rendszerében, amikor egyik napról a másikra 18 millió francia vált egyszerre érintetté a harmadik oltás felvételében.

A francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran ugyanis november 25-én jelentette be, hogy az emlékeztető oltás már minden felnőtt számára nemcsak elérhető, hanem szükséges is ahhoz, hogy január 15-e után is megőrizze oltási igazolványának érvényességét, ha több mint hét hónap eltelt a vakcina második dózisának felvétele után.

Olivier Véran francia egészségügyi miniszterForrás: Hans Lucas via AFP/Nicolas Billiaux / Hans Lucas/Nicolas Billiaux

A határidő miatt az időpontfoglalások körül kialakult tumultus és pánik láttán Véran szerdán arról biztosította a franciákat, hogy mindenki időben hozzájuthat az oltási igazolványának érvényességét garantáló emlékeztető oltáshoz.

A cél érdekében a minisztérium elrendelte 300 új oltópont megnyitását, a meglévő helyszíneken pedig további oltási kabinokat alakítanak ki vagy nyitnak meg újra, hogy növeljék a foglalható időpontok számát. A lakosság immunizálásában részt vevő 15 ezer gyógyszertár hétvégén is hosszabb nyitvatartással várja az oltakozókat.