Újabb rangos elismerést kap Karikó Katalin

KARIKÓ Katalin
Szeged, 2021. május 21. Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke nyilatkozik az MTI tudósítójának a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2021. május 20-án. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Élettudományok kategóriában Karikó Katalin kapja kutatótársával, Drew Weissmannal megosztva a 2022-es Benjamin Franklin-érmet - jelentette be a philadelphiai Franklin Intézet.
Vágólapra másolva!

Az intézmény honlapján olvasható méltatás szerint a két szakember munkája lehetővé teszi az mRNS biztonságos, hatékony és életmentő vakcinaplatformként történő használatát a fertőző betegségek, köztük a Covid-19 megelőzésére.

A philadelphiai Franklin Intézet 1824 óta tiszteleg Benjamin Franklin öröksége előtt azzal, hogy kitüntetéseket adományoz a tudományos és a mérnöki munka kiemelkedő teljesítményeiért.

Karikó Katalin a jövő évi Benjamin Franklin-érem egyik díjazottja Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az Egyesült Államok legrégebbi átfogó tudományos és technológiai díjaként az intézet több mint kétezer úttörő tudóst, mérnököt, feltalálót ismert el a világ minden tájáról.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közleménye szerint a philadelphiai intézet 2022. május 5-re tervezett díjátadó ünnepségén összesen kilenc kategóriában jutalmazza a tudomány, az ipar és az üzleti élet 13 mai úttörőjét.

Karikó Katalin az mRNS-sel kapcsolatos munkáját az SZTE kutatóprofesszoraként is folytatja - áll a közleményben.