Magyarország igazságügyi minisztere, Varga Judit a közösségi oldalán reagált arra a hírre, hogy az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka indítványozta, hogy a testület utasítsa el az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet megsemmisítése iránt beadott magyar és lengyel keresetet. Varga kiemelte, hogy ez nem az ítélet, hanem egy vélemény. Ítélethirdetés jövő év elején várható.

Aki nem lép egyszerre...?Ez még nem az ítélet, csak egy vélemény! – írta az igazságügyi miniszter a közösségi oldalán.

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka a mai napon indítványozta, hogy a testület utasítsa el az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet megsemmisítése iránt beadott magyar és lengyel keresetet – ismertette Varga Judit.

Mielőtt azonban örömkönnyek szöknének a brüsszeli elit és a balliberális sajtó szemébe, halkan megjegyezném: ez csupán egy javaslat, ítélet csak év végén, jövő év elején várható – emelte ki.

Az igazságügyi tárca vezetője felhívta rá a figyelmet: A főtanácsnoki indítvány figyelmen kívül hagyja, hogy a kondicionalitási rendelet számos olyan nyilvánvaló jogi hibától szenved, amelyek már egyenként is indokolják annak megsemmisítését. Hibás a jogalapja, megkerüli a Szerződéseket, valamint a jogállamiság alapkövetelményei sérülnek általa, különösen a jogbiztonság és a normavilágosság elvei.

A magyar kormány kitart álláspontja mellett, és bízik abban, hogy a Bíróság kizárólag a jogi érvekre és a józan észre alapozza majd ítéletét, nem követi a főtanácsnok téves érvelését, helyette megsemmisíti a rendeletet, vagy annak kiigazítására hívja fel az uniós jogalkotót – fűzte hozzá.

Nemet mondunk a jogállamisági zsarolásra! – zárta bejegyzését Varga Judit.