Szijjártó Péter: Egészségügyi és biztonsági szempontból is szükség van a Kelet és a Nyugat együttműködésére

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. augusztus 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Vitesco Technologies Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021.augusztus 24-én. A német autóipari cég egy zöldmezős beruházás keretében Debrecenben új gyárat épít fel, amelyben csúcstechnológiájú autóelektronikai alkatrészeket fognak gyártani. A 47 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam 10,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, a nagyjából 7000 négyzetméteres üzem felépítésével 450 új munkahely jön létre. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Kelet és a Nyugat szoros együttműködésével sokkal eredményesebb lehetne a nemzetközi közösség fellépése az egészségügy és a biztonság területén - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Stockholmban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésén Szijjártó Péter leszögezte, hogy a világ komoly kihívásokkal néz szembe mind egészségügyi, mind biztonsági szempontból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

A koronavírus újabb és újabb variánsai tűnnek fel, amelyek sokkal súlyosabb fenyegetést jelentenek az emberek egészségére, mint a korábbi változatok. Emellett a migrációs hullámok is egyre erősödnek, részben az afganisztáni misszió kudarca, részben pedig más konfliktusok nyomán - mutatott rá.

- hangsúlyozta.

Az új vírusmutációkkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a világ gyakorlatilag versenyt fut az idővel. Eközben keleten és nyugaton is vannak sikeres, magas színvonalon működő tudományos-orvosi közösségek, amelyek eredményesebbek lehetnének a járvány elleni küzdelemben, ha együttműködnének - mondta.

- fogalmazott Szijjártó Péter. Majd hozzátette: ugyanez igaz a migrációra is, különösen most, hogy az afganisztáni események miatt reális veszély van újabb tömeges bevándorlási hullámok megindulására Európa felé.

Mint mondta, fontos lenne olyan együttműködést kialakítani a közép-ázsiai országokkal, amelynek keretében biztosítható lenne a határaik védelme, és így az Afganisztánból kiinduló migrációs hullámoknak is hamar gátat lehetne szabni.