A brit fővárosban található Tudományos Múzeum (Science Museum) transznemű aktivistáktól kapott bírálatok miatt kényszerült és kényszerül átalakítani az emberi test biológiájáról, a női és férfi nemről szóló tudományos kiállítását - írja az rt.com. Hozzáteszik: a tárlaton bemutatott tárgyak között már szerepel egy műpénisz is, amellyel a szervezők azt demonstrálják, milyen eszközökkel lehetséges – például egy nőnek született transznemű férfi esetében – az eredetihez hasonló látványt kreálni a férfi öltözet alatt. Ezenkívül látható még a női melleket leszorító mellény és a tesztoszteront folyamatosan adagoló bőrtapasz is.

A múzeumot az aktivisták ugyanis azzal vádolják, hogy a „Fiú vagy Lány" címet viselő tárlat szervezői elmulasztották bemutatni a nembináris, a transznemű, az interszexuális vagy magukat egyik nemhez sem soroló embereket és testeket, és így a kiállítás üzenete kirekesztő, nem inkluzív. A célkeresztbe került kiállítás ugyanis eredetileg arra fókuszált, hogy a hormonok és a kromoszómák hogyan hozzák létre a tudomány által ismert két hivatalos nem, a férfi és a női nem közötti különbségeket.

A múzeum vezetése ezért a Brightonban – a szigetország legnagyobb LMBTQ-közösségét számláló városában – található Transzológia Múzeumhoz fordult útmutatásért és szakmai tanácsért: miként kellene a transzneműek szempontjait is megjeleníteni a tudományos kiállításon. A londoni múzeum ugyanakkor közleményben jelezte, hogy 

nem állítható, hogy kiállítása teljesen figyelmen kívül hagyná a transzneműeket, mert a tárlat már – korábbi módosítások miatt – igenis tartalmaz utalásokat a biológiai nemtől eltérő nemi identitásokra. 

Például megemlíti, hogy léteznek olyan emberek, akik úgy érzik, hogy „rossz testbe születtek meg", illetve elmagyarázzák, hogy az egyén neme a születéskori fizikai adottságokra utal, míg a nemi identitás azoktól teljesen eltérő lehet. 

A tárlaton bemutatott tárgyak között pedig már szerepel egy műpénisz is, amellyel a szervezők azt demonstrálják, milyen eszközökkel lehetséges – például egy nőnek született transznemű férfi esetében – az eredetihez hasonló látványt kreálni a férfi öltözet alatt. De látható még a női melleket leszorító mellény és a tesztoszteront folyamatosan adagoló bőrtapasz is. 

A brit lap, a The Telegraph szerint a kiállítást 2016 óta bírálják a transznemű aktivisták. Az első támadás azért a feliratért érte a szervezőket, amely szerint az X és Y kromoszómák határozzák meg az egyén biológiai nemét. Bár ez tudományos tény, a kiállítás szervezői arról tájékoztatták a látogatóikat, hogy a bírálatok miatt folyamatosan dolgoznak a kiállítás inkluzívvá tételén - írja a portál.