Miközben az Európai Bizottság nem győzi csuklóztatni Magyarországot, mert szerintük a jogállamiság vagy a családpolitika terén megkérdőjelezi az uniós jog/értékek elsőbbségét, a németekkel szemben hasonló alapon miatt indított kötelezettségszegési eljárást lezárta - írja Facebook-oldalán Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

A német alkotmánybíróság még 2020 májusában mondta ki lényegében - és nem először -, hogy az uniós jog nem írhatja felül a tagállami jogot, ha az EU hatáskörtúllépést valósít meg.

Sőt, a Karlsruhe-i testület szó szerint deklarálta, hogy: német alkotmányos szervek, közigazgatási egységek vagy bíróságok nem vehetnek részt [uniós szervek] hatáskörtúllépő aktusainak megalkotásában, átültetésében vagy végrehajtásában.

Német alkotmánybíróság, Monika Hermanns, Herbert Landau, Gertrude Luebbe-Wolff, Udo Di Fabio, Andreas Vosskuhle (vezető), Rudolf Mellinghoff, Michael Gerhardt and Peter HuberForrás: AFP/Uli Deck

Mindezek ellenére az EB most minden különösebb szankció és teketória nélkül lezárta fenti, az uniós jog primátusát - a magyar állásponthoz hasonlóan - megkérdőjelező német döntés miatti ügyet, mondván - és most figyeljünk: "a német kormány biztosítékot adott a tekintetben, hogy ilyesmi a jövőben nem fog előfordulni".

Azt nem tudom, hogy a berlini kormány hogyan tud adni az - elvileg - független német alkotmánybíróság bármilyen jövőbeni döntése kapcsán garanciákat. Mindenesetre érdemes lenne megkérdezni az új szoci-zöld-libernyák koalíciót, milyen eszközökkel igyekeznek majd befolyásolni az ottani AB munkáját a "jogállamiság" jegyében. Vagy most már hivatalosan is Berlin lett az EU "fővárosa"? 

Nálunk mindenesetre biztosra megy a Bizottság, és a következő fázisba léptette a gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárást - nehogy a gyerekek a napi genderérzékenyítési adag nélkül maradjanak idehaza - írja Szánthó Miklós.