Kitört egy vulkán Jáván, több ezer embert evakuáltak

semeru vulkán
Vágólapra másolva!
Kitört az indonéziai Jáva sziget keleti részén található Seremu vulkán szombaton, helyi lakosok ezrei hagyták el otthonukat.Legalább egy ember meghalt, több tucatnyian megsérültek.
Vágólapra másolva!

A mentőszolgálatoknak több lakost kellett evakuálniuk, amikor a lávafolyam elérte falvaikat és lerombolt egy hidat Lumajang járásban.

A híd leomlása miatt a járásba nem jut el az orvosi segítség.

A kitörés után két ember eltűnt, nyolc után pedig kutatnak Curac Kerobokanban faluban, ahol háromszáz család házát döntötte romba a láva és a vulkáni hamu.

Lumajang járásnak ebben a falujában találtak egy holttestet is.

A lávaömlés következtében 41 ember - közöttük két várandós nő - szenvedett súlyos égési sérüléseket - közölte Indah Masdar, Lumajang járás helyettes vezetője.

A környező falvakból pánikban menekült a lakosság, amikor a láva és a hamu elérte a településeket.

Kitört az indonéziai Jáva sziget keleti részén található Seremu vulkán szombaton, helyi lakosok ezrei hagyták el otthonukat. Legalább egy ember meghalt, több tucatnyian megsérültek. Forrás: AFP/Juni Kriswanto

Több térség is sötétségbe borult a vulkánból áradó hamu miatt - nyilatkozott Abdul Muhari, a katasztrófa-elhárítás szóvivője. Hozzátette, hogy Lumajang több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek.

A hatóságok a kráter körül öt kilométeres körzetben biztonsági övezetet hoztak létre.

Az indonéz légteret irányító AirNav Indonesia közleménye szerint a kitörés nem okozott jelentősebb fennakadásokat a légiközlekedésben.

A Semeru, a legmagasabb jávai vulkán legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található.

2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt.