Megkezdődött az európai konzervatív pártok vezetőinek konferenciája Varsóban

Horizontal
Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and Polish Law and Justice (PiS) party leader Jaroslaw Kaczynski (L) are seen during the 'The Warsaw Summit' of Leaders of European conservative and right-wing parties in Warsaw, Poland, on December 4,2021. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött szombaton Varsóban az európai konzervatív pártok vezetőinek Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferenciája, amelyen az Európai Unió (EU) jövőjéről, valamint a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről is egyeztetnek - közölte a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info).
Vágólapra másolva!

A konzervatív vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak a meghívására érkeztek Varsóba.

A Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő részvételével is zajló találkozó egy következő lépés a júliusi, az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozat után,

amelyben tíz európai konzervatív párt kiállt az EU eszméje mellett, de elutasították az unió centralizációját - mondta el a PAP hírügynökségnek Radoslaw Fogiel, a PiS helyettes szóvivője.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök (jobbra) és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője (balra) az európai konzervatív pártok vezetőinek varsói csúcstalálkozóján Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

Az eredeti bejelentésekkel szemben nem vesz részt a konferencián két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni.

Távollétüket Fogiel a saját tömörüléseikkel összefüggő más elfoglaltsággal magyarázta. Hozzátette: Salvini és Meloni nyitottak a későbbi időpontban szervezendő találkozásokra.

A zárt ajtók mögött zajló konferencia szombat délután egy újabb közös nyilatkozat elfogadásával zárulhat - mondta Fogiel.

A konferencián részt vevő Krzysztof Sobolewski, a PiS főtitkárának a tárgyalások megnyitása után közzétett Twitter-bejegyzésében az olvasható: fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten belüli közelebbi együttműködésről.

A résztvevők választ keresnek "azon fenyegetésekre (...) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek".