Több, magasan átoltott lakosságú ország példája is mutatja, hogy a harmadik oltással rendelkezők körében gyakorlatilag nulla a koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálozási ráta. Magyarországon megkezdték a hat hónapnál régebbi oltással rendelkezők kiértesítését a harmadik oltás felvételéről - írja a Növekedés.hu.

Az Our World In Data adatai alapján a harmadik oltással rendelkezők aránya jelenleg Chilében és Izraelben a legmagasabb, az Európai Unióban pedig Magyarország áll az élen, 27 százalékos aránnyal. Ez Nagy-Britannia szintjén áll, az uniós átlagnak pedig több mint duplája.

Forrás: Our World in Data

A legnagyobb arányban harmadik oltással rendelkező lakosságú Chilében a halálozási mutatók az alábbi ábra szerint alakulnak: (narancssárgával az oltatlanok, feketével a két oltással rendelkezők, zöld színnel pedig az emlékeztető oltást felvettek)

Az emlékeztető vagy felerősítő (booster) vakcinával is beoltottak körében gyakorlatilag nincs halálozás.mlékeztető vagy felerősítő (booster) vakcinával is beoltottak körében gyakorlatilag nincs halálozás

Forrás: Növekedés.hu

Chiléhez hasonlóan nulla közeli a koronavírussal összefüggő halálozási ráta a három oltást felvettek körében, többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben.

A magyar kormány a napokban kezdte meg kiértesíteni a hat hónapnál régebben beoltottakat a harmadik oltás felvételéről.

Mint írják:

A koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon is zajlik. A vírus erőteljesen terjed, és sokakat megbetegít. Fontos tudni, hogy a korábban kapott védőoltások hatása néhány hónap elteltével gyengül. A megerősítő oltás újból magas szintre emeli a védettséget.

Az oltási akciót december 12-ig meghosszabbították, így előzetes időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni az oltást a kórházi oltópontok valamelyikén reggel 7 és este 19 óra között.