Már 15 halottja van az indonéziai vulkánkitörésnek

Vulkánkitörés Indonéziában - galéria 2
Lumajang, 2021. december 5. A vulkáni hamuval teljesen beborított teherautóját próbálja kiásni egy férfi az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörését követően Lumajang körzetben 2021. december 5-én. A természeti katasztrófa következtében legkevesebb tizenhárom ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek. MTI/AP/Trisnadi
Vágólapra másolva!
Tizenötre emelkedett hétfőre az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörése halálos áldozatainak száma, további 27 ember eltűnt.
Vágólapra másolva!

Wawan Hadi, a helyi mentési alakulatok vezetője újságíróknak elmondta,

hogy a szombati kitörés nyomán legalább 68-an szenvedtek égési sérüléseket.

Hozzátette, hogy a kitörés miatt több mint 1500-an hagyták el otthonaikat, őket egyebek között mecsetekben és kormányzati épületekben szállásolták el.

Abdul Muhari, a katasztrófavédelem szóvivője azt közölte, hogy 56 embert szállítottak kórházba, és csaknem 3000 ház, illetve 38 iskola rongálódott meg.

A mentési munkálatokat nehezíti a füstölgő hamu, továbbá az is, hogy a lávafolyam lerombolt egy hidat a környéken, ahová így nehezen juttathatnak el orvosi segítséget.

Hétfő reggel ugyanakkor újabb vulkanikus tevékenységet észleltek, ezért több területről kivonták a mentőcsapatokat.

A vulkáni hamuval teljesen beborított teherautóját próbálja kiásni egy férfi az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörését követően Lumajang körzetben 2021. december 5-én Forrás: MTI/AP/Trisnadi

Televíziós felvételeken az is látható, hogy sok helyen a hamu a házakat szinte teljesen betemette, csak a háztetők maradtak szabadon.

Az indonéziai földtani társaság szerint a vulkanikus hamu több mint négy kilométer hosszan terítette be a környéket, az állami tulajdonú AirNav légitársaság pedig azt tanácsolta a repülőgépeknek, hogy inkább Jáva északi része felé kerüljenek.

A Semeru - másnéven Mahameru -, a legmagasabb jávai vulkán, amelynek legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található.