Éric Zemmour jobboldali, bevándorlásellenes francia elnökjelölt, világhírű esszéista, Orbán Viktor nagy tisztelője vasárnap tartotta meg a kampánynyitó rendezvényét. Mielőtt felszólalt volna, rátámadtak. Zemmour nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, stábja szerint emberfeletti teljesítmény volt, hogy megtartotta beszédét, amelyet hosszú ünneplés kísért.

Megtámadták Éric Zemmourt vasárnap a Párizs környéki Villepinte-ben (Seine-Saint-Denis) rendezett kampánynyitó nagygyűlésén. 

Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a francia elnökválasztás független jelöltje beszél támogatóihoz a Párizstól északra fekvő Villepinte-ben tartott gyűlésen, 2021. december 5-énForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A Le Figaro napilap emlékeztet arra, hogy több felszólalót követően a jobboldali, bevándorlásellenes elnökjelölt 17:30 körül érkezett a terembe, majd az ujjongó tömeg közepén egy szélsőbaloldali provokátor megtámadta és megpróbálta a nyakánál fogva a földre teperni. 

Zemmour stábja szerint a támadót azonnal kivezették, ezt követően a rendőrség letartóztatta.

Orvosa kilenc nap pihenést írt elő és részleges munkaképtelenséget állapított meg a támadás következtében – tudta meg az AFP hírügynökség. 

Antoine Diers, Zemmour új pártjának Reconquête-nek (Visszahódítás) a szóvivője hozzátette: panasz benyújtását is fontolóra vették és méltatta az elnökjelölt bátorságát, hogy egyáltalán kimert állni a színpadra az elmúlt időszak erőszakos támadásai és fenyegetései ellenére. Ahogy Zemmour fogalmazott előadásban: A politikai ellenfeleim a politikai halálomat kívánják. Az újságírók a társadalmi halálomra játszanak, és a dzsihadisták egyszerűen a halálomat akarják.Ismeretes, hogy Zemmour első kampánygyűlését óriási feszültség és erőszakhullám közepette tartotta meg, erről az Origo itt számolt be.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a nyolc napnál hosszabb ideig tartó ideiglenes munkaképtelenséget okozó testi sértés miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés és 45 000 eurós pénzbírság is kiszabható.