Megkezdődött Putyin és Biden online csúcstalálkozója

politics Putyin Biden
Russian President Vladimir Putin attends a meeting with US President Joe Biden via a video call in the Black Sea resort of Sochi on December 7, 2021. (Photo by Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök videókonferencia keretében tartott csúcstalálkozója moszkvai idő szerint kedden délután.
Vágólapra másolva!

A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatott néhány másodpercnyi felvételen a két elnök köszöntötte egymást, és Biden sajnálkozásának adott hangot, amiért nem találkozhatott tárgyalópartnerével személyesen a G20 országcsoport legutóbbi csúcstalálkozóján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a beszélgetés eltarthat egy ideig. A videókonferencia "addig tart, ameddig szükséges" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű beszélgetéseknek nincs konkrét időkorlátja.

Megkezdődött Putyin és Biden online csúcstalálkozója Forrás: AFP/Mikhail Metzel

A tanácskozás zárt, védett videokapcsolaton zajlik egy új rendszeren keresztül, amit külön az ilyen jellegű tárgyalásokhoz terveztek - írta meg a tass.com.

A Kreml szóvivője az eszmecsere várható témái között nevezte meg az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését.

A mai konferencia az ötödik beszélgetés Putyin és Biden között azóta, hogy utóbbi átvette az elnöki tisztséget. Korábban a két vezető háromszor telefonált egymással, és idén júniusban Genfben személyesen is találkozott.

A genfi csúcstalálkozó volt az első orosz-amerikai csúcstalálkozó 2018 óta.