Ferenc pápa nagyon kemény hangvételű nyilatkozatban bírálta az Európai Uniót, miután annak irányadó szerve, az Európai Bizottság (EB) kitiltotta volna a hivatali kommunikációból a karácsony kifejezést, sőt kimondta volna azt is: nem feltételezhető, hogy Európában mindenki keresztény és mindenki megtartja a keresztény ünnepeket - írja a Magyar Nemzet.

A katolikus egyházfő ciprusi és görögországi látogatása után újságíróknak azt mondta a történtekkel kapcsolatban:

A történelemben már annyi diktatúra próbált így cselekedni. Gondoljunk csak Napóleonra. Gondoljunk a náci diktatúrára, valamint a kommunistákra.

Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én. A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett a fővárosba.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerinte a történelem során egyik ilyen "anakronizmus" sem működött. Ferenc pápa azt a Brüsszelben nem túl népszerű véleményt is megfogalmazta, miszerint az EU-nak vissza kellene térnie az alapító atyák szellemiségéhez. Az Európai Uniónak óvatosnak kell lennie, nem léphet az ideológiai gyarmatosítás útjára, mert ez megosztja az országokat és bukásra ítéli az uniót" - fogalmazott. Kijelentette azt is, hogy

az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket.  

Veszélyes, ha van egy szuperhatalom, amely gazdasági, kulturális és szociális értelemben is diktál a többi országnak" - érvelt.

E sorok írásakor az Európai Bizottság még nem reagált a nyilatkozatra.

 A Vatikán felháborodásának is köze volt hozzá, hogy Helena Dalli baloldali uniós biztos a múlt héten visszavonta a bizottsági kommunikáció reformjára vonatkozó javaslatát. Ebben az EB nem csak a kontinens keresztény jellegét, de azt is megkérdőjelezte, hogy az Európai Unióra lehet Európaként utalni.