Mianmari katonák élve elégettek tizenegy falusit, köztük hat kamaszt az ország északnyugati részén kedden - számoltak be szemtanúk és helyi hírforrások szerdán.

A közösségi médiában megjelent felvételeken és fényképeken  elszenesedett holttestek voltak láthatók hátrakötött kézzel. 

Médiaértesülések szerint száz katona rohanta le a mianmari Szagaing térségben található Don Taw faluját kedd reggel.

"A testvérem egyetemi hallgató volt, csupán 22 éves" - mondta el az egyik áldozat rokona.

Amikor a katonák bevonultak, futni kezdtünk, de őt elfogták és megölték  - tette hozzá. 

A 2021 áprilisában a junta ellenzőiből alakult ellenzéki "nemzeti egységkormány" egyik szóvivője nyilvánosságra hozta a meggyilkoltak névsorát. 

A legfiatalabb áldozat 14 éves volt. Közleményében azt írta: a hadsereg tevékenysége kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát. 

Ezek tisztán és egyszerűen terrorcselekmények  - szögezte le.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. 

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. 

A választást az NLD nyerte. A puccs óta az országban káosz és erőszak pusztít. A katonaság könyörtelen támadásokat indított a tiltakozók ellen.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) szerint a puccs óta legalább 1300 ember vesztette életét és több mint tízezret letartóztattak.