Csütörtökre virradóra a nyugat-ausztriai, svájci határ menti Bregenztől Bécsig beborította a hó Ausztriát, a tiroli Landeckben például 26 centiméter hullott - írta az APA osztrák hírügynökség.

A csapadék balesetekhez és útzárakhoz vezetett. Bécsben egy helyi buszjárat villanyoszlopnak ütközött: a balesetben kilencen megsérültek, egyikük súlyosan. A bécsi tűzoltókat tizenöt esetben riasztották az időjáráshoz kapcsolódó kisebb balesetek miatt. Alsó-Ausztriában is számos alkalommal kellett riasztani az illetékes hatóságokat, és több jármű elakadt a hóban. Hasonló volt a helyzet a Magyarországgal határos Burgenland tartományban, valamint Ausztria többi részén is.

Lavinaveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla az ausztriai Filzmoosban 2019. január 8-án (illusztráció)Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A legtöbb tartományban az ötfokozatú skálán hármas, Tirolban négyes szintű lavinaveszély van érvényben. Szakértők figyelmeztettek, hogy akár egyetlen sportoló vagy túrázó jelentette többletterhelés is hógörgeteghez vezethet. Különösen veszélyesek azok a hegyoldalak, ahol erős szél fúj - tették hozzá.

A hatóságok jelezték: több útszakaszon kötelező feltenni a hóláncot az autókra.

 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábban azt közölte, hogy torlódik az Ausztria felé tartó teherforgalom a határátkelőhelyek magyar oldalán, mert az intenzív havazás miatt az osztrákok nem engedik át, a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű járműveket, az ennél kisebb teherautók számára pedig kötelezővé tették a hólánc használatát.