Óriási mennyiségű hó hullott Ausztriában, kiadták a vörös riasztást

Ausztria, hó
The snow-covered landscape is pictured Sankt Jakob in Haus, Austria on December 9, 2021, as abundant snowfall affected large parts of the country. (Photo by BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
A heves havazás ismét extrém állapotokat teremtett Ausztriában, a segélyszervezetek és a hadsereg folyamatos készenlétben állnak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, csütörtökön a nyugat-ausztriai, svájci határ menti Bregenztől Bécsig beborította a hó Ausztriát, a tiroli Landeckben például 26 centiméter hullott.

Így védekeznek Ausztriában

Már november eleje óta felkészülten várják a havazást Ausztriában - írja a heute.at.

A fegyveres erők 330 alpesi katonát, hegyi szakértőt és négy helikoptert tartanak ügyeletben lavina esetére. A speciálisan magas hegyekre felszerelt és kiképzett személyzet legalább 2022. április 29-ig rendelkezésre áll, amennyiben segítségnyújtó küldetésre kérik őket. A portál tájékoztatása szerint csütörtök reggelre Bécsben már komoly akadályokat okozott a hóhelyzet.

Hóban elakadt autó Ausztriában:

Klaudia Tanner honvédelmi miniszter szerint katonáik sokéves tapasztalattal bírnak, szakértelmükkel bármilyen időjárás esetén professzionálisan és gyorsan tudnak segíteni ott, ahol szükség van rájuk a katasztrófa-elhárítási műveletekben.

A hadsereg összesen 16 lavinamentő csoporttal és négy helikopterrel támogatja a polgári segélyszolgálatokat,

ha segítségre van szükségük Alsó-Ausztriában, Felső-Ausztriában, Stájerországban, Karintiában, Salzburgban, Tirolban és Vorarlbergben.

Sankt Jakob település december 9-én a havazásban Forrás: AFP/Barbara Gindl

Egy lavinamentő alakulat körülbelül 30 hivatásos katonából áll, akik speciális alpesi kiképzéssel rendelkeznek. A hegyekre szabott felszerelésekkel a szakemberek kimenthetik a balesetet szenvedett embereket a lavinákból. A csapatokban speciálisan képzett mentősök is vannak, akiknek szakterületük az eltemetett áldozatok felkutatása és a lavinabalesetek utáni elsősegélynyújtás.

A lavinamentő csapatok katonái folyamatosan ellenőrzik, fejlesztik tudásukat, képességeiket. A fegyveres erők készenlétben tartott helikopterein kábelcsörlők vannak, amelyek a különösen nehezen megközelíthető terepen történő mentés esetén nagy segítséget nyújthatnak a bajbajutottaknak.

A katonák szerepe természeti katasztrófák után

A katonákat akkor vetik be, ha a polgári segédcsapatok önmagukban már nem elegendőek, vagy ha szükség van rájuk, hogy továbbra is garantálni lehessen minden állampolgár biztonságát. Természeti katasztrófák vagy különösen súlyos balesetek után a fegyveres erők készen állnak a lakosság megsegítésére.

A meteorológusok, geológusok és sok más honvédségi szakember éjjel-nappal tájékoztatja a fegyveres erőket az időjárási helyzetről és az esetleges problémás fejleményekről.

Szükség esetén a légierő a levegőből is megfigyelheti a veszélyeztetett területeket, a katonai parancsnokság katasztrófavédelmi szakértői pedig a helyszínen vannak jelen.