Németország egyértelmű Európa-barát napirendet határozott meg, és azt vallja, hogy mindenekelőtt erős és független Európai Unió létrehozására kell törekedni - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Brüsszelben Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Olaf Scholz német kancellár hangsúlyozta, Németország teljes mértékben az EU mellett elkötelezett európai ország. A német politika "közvetlenül felelősnek érzi magát az európai haladásért" - fogalmazott.

Olaf Scholz német kancellár Brüsszelben 2021. december 10-énForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Kijelentette, hogy fontos megőrizni az európai összefogást, egyebek mellett a koronavírus-járvány leküzdésére.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a gáz fontos szerepet fog játszani az európai zöld átállásban, noha - mint mondta - egyes országok prioritásai eltérőek. Fontosnak nevezte, hogy Németország a vállalásait követve, a megújuló energiák kiterjedt használatával elérje a klímasemlegesség célját 2045-re. Scholz a hidrogén szerepére is emlékeztetett a zöld átállás folyamatában.