Véget vetettek a kormánnyal kötött tűzszünetnek a pakisztáni tálibok

afgán menekültek Pakisztán
Afghan refugee girls pull a trolley laden with water bottles in Afghan Basti area on the outskirts of Lahore on June 19, 2021 on the eve of World Refugee Day. (Photo by Arif ALI / AFP)
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint csütörtök este az iszlamista szélsőségesek közölték, hogy a pakisztáni tálibok véget vetettek az iszlámábádi kormánnyal kötött tűzszünetnek.
Vágólapra másolva!

A Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) néven ismert iszlamista fegyveres csoport azzal vádolta a kormányt, hogy nem teljesítette a tűzszüneti feltételeket. Ezek között szerepelt rabok elengedése, valamint egy tárgyalócsoport létrehozása. A tűzszünet november 9-én lépett életbe.

Szerdán még mindkét fél arról beszélt, hogy meghosszabbítják, azonban pakisztáni hírszerzési források szerint a tárgyalások az utolsó pillanatban zátonyra futottak.

A fegyvernyugvás létrejöttében az afganisztáni tálib kormány belügyminisztere, Szirádzsuddín Hakkáni közvetített. Ő a Hakkáni-hálózat vezetője, amely állítólag szoros kapcsolatban áll a pakisztáni titkosszolgálattal, és befolyással bír a pakisztáni tálibokra.

Afgán menekültek Forrás: AFP/Arif Ali

A pakisztáni tálibok - afganisztáni társaikhoz hasonlóan - a szunnita iszlám radikális ágát követik, de a két csoport szervezetileg elkülönül egymástól. A TTP számos támadást hajtott végre a pakisztáni biztonsági erők ellen.

Iszlámábád korábban többször azzal vádolta Kabult, hogy menedéket nyújt a pakisztáni táliboknak, akiket egy 2014-es katonai offenzíva során űztek el Pakisztánból.

A tálibok afganisztáni hatalomátvétele óta a TTP megsokszorozta támadásait. Szakértők attól tartanak, hogy a tűzszünet meghosszabbítását célzó tárgyalások sikertelensége miatt fokozódni fog az erőszak.